Čestitamo Dan jedinstvenog europskog broja 112!

U Hrvatskoj se 11. veljače obilježava kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe – Dan 112 i to trinaestu godinu zaredom.

Podsjetimo da je Vijeće Europskih zajednica 29. srpnja 1991. godine donijelo Odluku o ustanovljenju jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112 (Council Decision 91/396/EEC) koji sve hitne službe integrira u jedinstven sustav pružanja pomoći građanima Europske unije. Predstavnici Europske komisije, Europskog parlamenta i Vijeća Europe su 11. veljače 2009. godine potpisali tripartitnu deklaraciju kojom je ustanovljen 11. veljače kao Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112. Deklaracijom se pozivaju zemlje članice EU da medijski promiču ovaj jedinstveni broj i sve aktivnosti kojima se obilježava ovaj dan kako bi što više građana Europske unije bilo upoznato s namjenom broja 112.

Broj 112 jedini je broj za hitne službe u 9 država članica EU: Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Jedinstveni europski broj za hitne službe 112 u Hrvatskoj uveden je u operativnu funkciju 11. veljače 2005. godine.

Sustav 112 ispunio je svoju osnovnu namjenu i prepoznat je od strane građana i turista, a u prilog tome govori više od dvadeset milijuna poziva u proteklih 13 godina, temeljem kojih je odrađeno i približno toliko intervencija poput pokrenutih akcija traganja i spašavanja, hitne medicinske pomoći, spašavanja na moru ili alarmiranja policijskih i vatrogasnih službi.

Izgradnja Sustava 112 usmjerena je na implementaciju suvremenih tehničkih rješenja, a najnovije među njima svakako je zahtjev Europskog parlamenta da novi automobili do travnja 2018. godine budu opremljeni aplikacijom eCall koja će u slučaju ozbiljne automobilske nesreće automatski birati broj 112. Kako bi i Županijski centar 112 Zagreb mogao zadovoljiti zahtjevima eCall-a, tijekom protekle godine implementirana je aplikacija te je izvršeno njeno testiranje i obuka djelatnika.

Inače, broj 112 dostupan je 24 sata dnevno, besplatan je bez obzira na mrežu pozivatelja, štedi vrijeme jer se jednim pozivom istovremeno alarmira nekoliko službi, a prijem hitnog poziva moguć je na više jezika.

Svim djelatnicima županijskih vatrogasnih centara 112 i Državne uprave za zaštitu i spašavanje čestitamo njihov Dan!

print