NORVEŠKA: Vatrogasac poginuo u prevrtanju navalnog vozila tijekom vožnje na intervenciju

 

U ponedjeljak je s ceste u Omlandu u Kvinesdalu sletjelo navalno vatrogasno vozilo, pri čemu je poginuo jedan vatrogasac, a dva su hospitalizirana s lakšim ozljedama.

Ukupno pet pripadnika vatrogasne postrojbe vozilo se u navalnom vozilu kad je isto sletjelo s ceste. Dvoje vatrogasaca iz nesreće se izvuklo bez tjelesnih ozljeda.

– No, oni će sasvim sigurno nositi teret nesreće, rekao je norveškim novinama VG Sveinung Alsaker, voditelj operacija u policijskoj oblasti Agder.

Za CTIF su nesreće s teškim vozilima žurnih službi prioritetno pitanje, odnosno područje u koje organizacija želi usmjeriti više obrazovanja i dijeljenja informacija. “Brzina je obično problem. Te vatrogasna vozila ne bi trebala ići vrlo brzo, a ako su jako preopterećena vodom i opremom, lako se mogu prevrnuti na iznenađujuće načine. Nažalost, ne postoji centralizirano obrazovanje za hitnu vožnju”, kaže Tore Eriksson, predsjednik CTIF-a.

Međutim, trenutno je nepoznato zašto je ovo navalno vozilo prevrnuto u Norveškoj i ne postoji način da se sazna je li došlo do pogreške vozača ili pogreške u opremi koja je uzrokovala nesreću: “Ne komentiram ovu konkretnu nesreću, no u prošlosti smo vidjeli da nedostaje obrazovanja i kontinuirane obuke vozača. Pogotovo u manjim vatrogasnim postrojbama u kojima nema mnogo poziva godišnje, lako je zaboraviti kako se neprikladno može ponašati vatrogasno vozilo s napola punim spremnikom vode čak i pri relativno malim brzinama “, dodaje Tore Eriksson.

“Sutra, u petak, 19. siječnja, tijekom otvaranja Skupštine CTIF-a 2019. godine, bit će održana minuta šutnje u čast poginuloj braći i sestrama širom svijeta, uz poseban spomen na poginulog vatrogasca ovog ponedjeljka u Norveškoj”, rekao je predsjednik CTIF-a Tore Eriksson za CTIF News.

Vatrogasno navalno vozilo bilo je na putu do lokacije nesreće u kojoj se traktor prevrnuo dok je skretao s ceste. Okružna policija Agdera primila je obavijest o nesreći oko 12.45. “Još nemamo saznanja o uzroku nesreće, ali kriminalistički tehničari i Odbor za istraživanje nesreća su obaviješteni”, kaže voditelj operacija. Lokalna policijska tijela izvijestila su kako u prometnu nesreću nisu bila uključena druga vozila. Očevidac je VG-u rekao kako je  vatrogasno vozilo ležalo u cestovnom jarku.

– Vatrogasno vozilo je prošlo kraj mene, a kad sam ga ponovno vidio, bilo je u jarku. Dogodilo se to nekoliko kilometara dalje. Već je stigla pomoć jer su susjedi dojavili nesreću, rekao je svjedok.

Nesreća traktora na koju se odazvalo unesrećeno navalno vozilo dogodila se u Kvinesdalu. U traktoru su kod prevrtanja  bile dvije osobe. One su izgledale neozlijeđeno te su prevezene u bolnicu u Flekkefjord radi kontrole, piše policija.

Fotografija (gore): Žurne službe na mjestu gdje je vatrogasno vozilo sletjelo s ceste u Omlandu u Kvinesdalu (fotografija: VG tips)

izvor: CTIF News

print