VIDEO: Kako o intervencijskoj vožnji uče slovenski vatrogasci i spasilačke službe

Kad se dogodi nesreća, vozači vozila intervencijskih službi odzivaju se prvi i često bivaju među prvima koji dođu do mjesta događaja. Rad je stresan i predstavlja psihološki teret. S upaljenom svjetlosnom signalizacijom i glasnim sirenama vatrogasno, sanitetsko ili policijsko vozilo vozi zbog nužne žurnosti, no to ne osigurava potpuno pravo prolaska i zaštitu u slučaju prometne nezgode. Moraju paziti na sigurnost drugih sudionika u prometu i izbjegavati prevelike strasti za volanom. S time više poteškoća imaju mlađi vozači, dok rutinirani znajo umiriti srce, prilagoditi razinu rizika i učiniti sve da do lokacije intervencije prije svega stignu na siguran način.

 

Instruktor AMZS: Vozače ne učimo brzoj, već sigurnoj vožnji Foto: Gregor Pavšič

Upravo zbog navedenih razloga Avto-moto zveza Sloveinje (AMZS) u Slovenijo je po prvi puta dovezla vrhunski, čak 650 tisuća eura vrijedan simulator za vozače intervencijskih vozila. U vojne svrhe ga je razvila tvrtka RheinMetall Defence iz Düsseldorfa. Sada je u vlasništvu austrijskog Rosenbauera, proizvođača specijalne vatrogasne  i spasilačke opreme sa 150-godišnjom tradicijom. Danas postoji samo pet takovih simulatora. Od toga su dva u civilnoj uporabi, dok su preostali i dalje namijenjeni vojsci. Dvotjedni  najam takvog simulatora stoji čak devet tisuća eura.

“Simulator može predvidjeti vožnju po regionalnim cestama, dok je naglsak svakako na vožnji u naseljenom mjestu. Tamo postoji veliki broj opasnih situacija, primjerice od raskrižja s tramvajskom prugom, autobusima, pješacima i slično. Na selu se može simulirati prisutnost divljači, poljoprivrednih strojeva i slično. Sve što proživljavamo na cestama možemo podesiti i u simulatoru. Uz vatrogasce,  simulator je također namijenjen spasiteljima odnosno vozačima svih intervencijskih vozila. No, ne poučamo ih brzoj, već sigurnoj vožnji,” pojašnjava Danijel Granda, instruktor AMZS u Vranskom.

Simulator je dug 7,8 metara, širok 2,55 metara in visok dobra tri metra, a teži 6,8 tona. Vrijedan je 650 tisuća eura, dok dvotjedni najam stoji devet tisuća eura. Foto: Gregor Pavšič

 

Vatrogasci: Prizori se često teško zaboravljaju …

Vozačima intervencijskih vozila najbolje mogu pomoći drugi sudionici prometa. Potrebno je gledati u  ogledala. Suvremene kamione i sanitetska vozila, s ugrađenom svjetlosnom signalizacijom u LED tehnologiji, moguće je ugledati čak kad su udaljeni još nekoliko kilometara. Spasitelji često imaju poteškoće s vozačima koji slušaju glazbu pomoću slušalica, telefoniraju tijekom vožnje, uživaju u užini ili nešto slično. S druge strane, mnogi se jednostavno “smrznu” kada iza sebe ugledaju vozilo s prednošću prolaska u žurnoj vožnji. Potreba za pažnjom vrijedi i za ostale sudionike u prometu, odnosno pješake i bicikliste.

“Jednom je pred vozilo stupio slijepi pješak. Takve stvari vozač vatrogasnog navalnog vozila ne može predvidjeti. Srećom je sve dobro završilo. Svaki vozač ima svoj instinkt glede predviđanja i s godinama se stekne iskustvo,” kaže Slavko Brancelj, profesionalni vatrogasaca iz Gasilske brigade Ljubljana, koji vatrogasna vozila vozi već 29 godina.

“Paziti moramo mi, no jednako pozorni u prometu moraju biti svi drugi vozači. Svatko od nas svjestan je odgovornosti za sigurnost u prometu također i tijekom žurne vožnje. Naravno da viđamo svašta s obzirom da smo često među prvima na mjestu  nesreće. Nerijetko imamo posla i sa žrtvama. Ukoliko su na terenu i ekipe hitne medicinske pomoći, pomažemo im pri izvlačenju ozlijeđenih osoba iz vozila. Te prizore teško je zaboraviti,” govori ljubljanski profesionalni vatrogasac Robert Gostiša, koji također ima više od 30 godina vatrogasnog staža.

Simulator je namijenjen svim sudionicima vožnje u intervencijskim vozilima, odnosno uz vatrogasce također i za hitnu medicinsku pomoć, policiju… Foto: Gregor Pavšič


To je dio simulatora u kojem sjedi instruktor odnosno voditelj pojedine vježbe. U tom prostoru s vozačem se kasnije analizira njegova vožnja. Foto: Gregor Pavšič

 

180-stupanjski projektori, zasloni, potpuno pravi volan i  tablete protiv mučnine …

Simulator je podijeljen u dva dijela. Na desnoj strani se nalazi skoro potpuno realna unutrašnjost kabine kamiona, konkretno Mercedes-Benza. Slika simulatora se putem 180-stupanjskih projektora prikazuje na bočnim i na prednjem zaslonu. Taj dio je namješten na pomičnoj platformi koja prigodom kočenja i skretanja vrlo dobro simulira stvarna gibanja kamiona. U kabini simulatora stoga se stječe osjećaj kao da se kamionom doista vozimo po gradu.

Instruktori imajo pripremljene tablete protiv mučnince, s obzirom da se pojedini vozači-polaznici osjećaju loše za volanom. Oni sjede na mjestu, a slika se oko njih pomiče, što može prouzročiti osjećaj morske bolesti.

Na lijevoj strani kontejnera sa simulatorem je nadzorna soba, gdje za zaslonima sjedi instruktor, izvodi program i daje potrebne naputke vozaču. Programi predviđaju vožnju do mjesta nesreće odnosno izvanrednog događaja, a vozača pritom na simulatoru pritom čeka veliki broj raznovrsnih zapreka. Simulator može prirediti i vremenska iznenađenja.

 

Rosenbauerovo aerodromsko vozilo dijelom je vatrogasne postrojbe koja skrrbi o sigurnosti u zračnoj luci na Brniku. Foto: Rosenbauer


Preko ceste pješak, biviklist, nepažljivi vozač i pas

Kao što smo vidjeli vlastitim očima, vozač mora opažati promet više stotina metara pred sobom i izbjegavati zastoje. Kad je u stvarnoj žurbi, može prijeći na prometnu traku iz suprotnog smjera odnosno mora tražiti sve moguće načine za što brži napredak. No, pred njegov kamion na cesti iskaču pješaci, psi i mačke, dok neka vozila u simulaciji ne vide vozilo s prednošću prolaska te ga ometaju u žurnoj vožnji kroz raskrižja. Zadaća u simulatoru nije laka, no još mnogo teže nalazimo u pravom prometu.

“Srčanost pri vatrogascima može biti i opasna, prevladati mora razum …”

Kad vozač preko radijske postaje začuje poziv u pomoć i poruku da se požuri, da se bore za preživjele, ne smije se prepustiti srcu, naglašavaju instruktori. Dok iskusni vozači na simulatoru samo utvrde svoja dugogodišnja iskustva, simulator predstavlja odličan test prije svega za početnike. Sa žurbom vozač prouzročuje nepažljivost i moguću sudbonosnu nesreću koja mu čak može onemogoćiti put do pravog mjesta spašavanja.

“Kao instruktori uviđamo da kod vatrogasaca srčanost i dalje predstavlja najveću poteškoću. To je pripravnost da smjesta ponude pomoć. Ta srčanost s druge strane ponekad dovodi do riskantnih  položaja, u koje vozači u svakodnevnom prometu ne bi došli. Psihološki pristup pokušavamo podesiti  tako da vatrogasci postanu svjesni rizika za sebe i sve sudionike prometa oko njih,” naglašava Granda.

izvor: siol.net
preveo: Stjepan Kovaček, dipl. ing.

print