Izvješće o održanom 10. Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu za dječake i 6. Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu za djevojčice

 

Uvod
Odlukom Međunarodne sportske federacije vatrogasaca, Republici Hrvatskoj dodijeljena je organizacija 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice. Čast organizacije i izvedbe ovog zahtjevnog projekta pripala je Vatrogasnoj sportskoj udruzi Žiškovec, organizaciji koja već godinama uspješno razvija i promiče vatrogasni sport u našoj zemlji i inozemstvu.

U suorganizaciji s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom, Međimurskom županijom, Gradom Čakovcem i Vatrogasnom sportskom udrugom Merhatovec, natjecanje je održano od 9. do 15. kolovoza 2021. godine u Čakovcu, uz sudjelovanje više od 200 natjecatelja iz Bugarske, Bjelorusije, Češke, Latvije, Indije, Rusije, Estonije, Slovačke, Poljske i Hrvatske koji su prikazali svoju spretnost, uvježbanost, izdržljivost i brzinu u nekoliko disciplina koje su dio svakodnevne rutine vatrogasaca. Valja spomenuti kako je svjetsko vatrogasno sportsko prvenstvo za mladež trebalo biti održano 2020. godine, ali je zbog epidemioloških mjera izazvanih korona virusom odgođeno za ovu godinu.

Održavanjem ove manifestacije uvelike je promoviran „vatrogasni sport“ kao zaseban oblik natjecanja vatrogasaca, odnosno splet četiriju iznimno atraktivnih natjecateljskih disciplina (penjanje po ljestvi kukači na prvi odnosno drugi kat tornja, utrka na 100 m s preprekama, vatrogasna štafetna utrka na 100 m s preprekama te „mokra“ vježba), u kojima se spretnost i vještina vatrogasaca spaja s uobičajenim nadaleko poznatim atletskim disciplinama – sve nalik brzom i uigranom radu timova u boksovima Formule 1. Vatrogasni sport već gotovo 100 godina spaja vatrogasce po cijelom svijetu, a najviše sudionika bilježi u Europi i Aziji, uz veliku ekspanziju prema novim zemljama članicama i preostalih kontinentima u protekla 2 desetljeća.

Na natjecanju su, između ostalih, prisustvovali i veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved koji je ujedno bio izaslanik Slavka Tucakovića, glavnog vatrogasnog zapovjednika, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak, župan Međimurske županije Matija Posavec i mnogi drugi.

Složene pripreme
Prvi sastanak Radne grupe za organizaciju ove međunarodne manifestacije, kako bi se utvrdio hodogram daljnjih pripremnih aktivnosti, održan je u Žiškovcu 21. veljače 2019, pod vodstvom Radovana Zadravca, predsjednika Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, jedinog predstavnika Republike Hrvatske u članstvu Federacije, ujedno i inicijatora organizacije ove svjetske smotre upravo u Čakovcu.

Sastanku su nazočili članovi VSU Žiškovec te istaknuti dužnosnici pojedinih vatrogasnih organizacija iz Međimurske, Varaždinske i Splitsko-dalmatinske županije, među kojima i nekoliko članova s iskustvom vođenja istovrsnih projekata najviše međunarodne razine. Desetak osoba tako je primilo jasne zadaće, poput usvajanja  službenog logotipa manifestacije, imenovanja voditelja pojedinih organizacijskih segmenata i pokrenutanja aktivnosti glede utvrđivanja službenog pokrovitelja natjecanja.

Valja istaknuti kako je kreiran opsežan i detaljan operativni program kao temelj daljnjoj realizaciji složenih priprema za organizaciju ove vrlo značajne manifestacije za vatrogastvo u Republici Hrvatskoj.

Operativni program za pripremu ove manifestacije na 20-ak stranica kreiran je početkom 2019. godine

 

U proljetnom dijelu 2020. godine pojavila se svjetska pandemija izazvana virusom Covid-19, uslijed čega je iznenadno promijenjena životna rutina ljudi u cijelom svijetu, a posljedično je došlo do odgode mnogobrojnih masovnih događanja planiranih za istu godinu. Jednaku su sudbinu, odnosno odgodu organizacije planiranog svjetskog natjecanja u vatrogasnom sportu, doživjeli Čakovec kao domaćin natjecanja za mladež te kazahstanska Karaganda kao domaćin natjecanja za seniore. Time su organizatori dobili još dodatnih godinu dana za razradu organizacijskih detalja, no isti su i dalje ostali u znaku sveprisutne pandemije.

Znatan poticaj prema uspješnoj organizaciji svjetskog vatrogasnog sportskog natjecanja za mladež u Čakovcu predstavljao je radni sastanak glavnog vatrogasnog zapovjednika Slavka Tucakovića s predstavnicima Izvršnog odbora natjecanja, održan  28. listopada 2020. godine u uredu Hrvatske vatrogasne zajednice, uz nazočnost predsjednika Odbora Radovana Zadravca, zamjenika predsjednika Stjepana Kovačeka te Mateje Vugrinec, tajnice Izvršnog odbora, pri čemu su pojašnjeni određeni organizacijski izazovi s kojima su suočava organizator ove međunarodne smotre.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković na sastanku je izrazio podršku Hrvatske vatrogasne zajednice nastojanjima da vatrogasni sport bude uključen u službena vatrogasna natjecanja u zemlji, kao i sudjelovanju hrvatskih odjeljenja na međunarodnim natjecanjima u vatrogasnom sportu, uključujući globalna natjecanja pod okriljem CTIF-a.

Organizaciju međunarodnog vatrogasnog natjecanja podržala je i Hrvatska vatrogasna zajednica, na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijekom 2020. godine provedeno je niz pripremnih aktivnosti:

 • izrađen je plan smještaja sudionika natjecanja,
 • izvršen je pregled smještajnih kapaciteta od strane predstavnika VSU Žiškovec,
 • izrađen je plan održavanja natjecanja po pojedinim natjecateljskim terenima,
 • dogovoreno je kako će centralni stadion ovog natjecanja biti nogometni stadion NK Međimurje u sjeverozapadnom dijelu Čakovca,
 • izrađen je logotip natjecanja,
 • izrađen je informativno-promidžbeni letak VSU Žiškovec,
 • Internet portal „vatrogastvo.hr“ utvrđen je kao jedan od medijskih pokrovitelja natjecanja,
 • obavljeni su razgovori s različitim potencijalnim partnerima, pokroviteljima i sponzorima natjecanja,
 • primljeno je pismo potpore iz Ureda predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

Kroz sjednice tijela za organizaciju natjecanja utvrđeno je kako će za provedbu tehničkog dijela natjecanja biti zaduženi Radovan Zadravec i Milivoj Taslak, za logistiku (smještaj, prijevoz, prehrana) Ivan Hunjadi, za administraciju Zvonko Videc, za kulturu i zabavu Nikola Kotur, za sigurnost i zdravlje Jelena Kranjčec, a za koordinaciju odnosa s javnošću (marketing, protokol, press) Stjepan Kovaček. Ova zaduženja kroz razdoblje do  početka manifestacije doživjela su određene znatne promjene, s obzirom da razina odgovornosti pojedinih kolega, ali i spremnost na zajedničko djelovanje u okviru  jedinstvenog tima nije bila na očekivanoj i potrebitoj razini. Tome su dijelom zasigurno pridonijeli samo simbolični izrazi potpore nadležnih vatrogasnih zajednica.

U slovenskom Ormožu 19. svibnja 2021. godine održan je radni sastanak čelnika Izvršnog  odbora svjetskog vatrogasnog sportskog natjecanja za mladež u Čakovcu i dužnosnika Gasilske zveze Slovenije, s obzirom na zajedničku  potrebu glede razmjene informacija o tijeku priprema za organizaciju spomenute svjetske smotre najmlađih vatrogasaca-sportaša u Hrvatskoj, kao i Vatrogasne olimpijade CTIF-a koja će iduće godine biti organizirana u slovenskom Celju. Sastanku u Vatrogasnom domu PGD-a Ormož s hrvatske su strane nazočili Radovan Zadravec, predsjednik Izvršnog odbora Svjetskog juniorskog prvenstva u vatrogasnom sportu i Stjepan Kovaček, zamjenik predsjednika istog, pojasnivši određene organizacijske izazove događanja koje je planirano sredinom kolovoza 2021. godine. Slovensko izaslanstvo na sastanku su predvodili Franci Petek i Janko Cerkvenik, zapovjednik i predsjednik Gasilske zveze Slovenije, a uz njih su sudjelovali i Zvonko Glažar, zamjenik zapovjednika i predsjednik Odbora za natjecanja Gasilske zveze Slovenije, zatim Janez Liponik, predsjednik Savjeta Podravske regije Gasilske zveze Slovenije te Dejan Jurkovič, predsjednik Gasilske zveze Ormož.

S obzirom na činjenicu da slovensko vatrogastvo dosad nije bilo uključeno u vatrogasni sport, na sastanku je dogovoren posjet slovenskog izaslanstva svjetskoj smotri najmlađih vatrogasaca-sportaša u Čakovcu, a kako bi osobno uvidjeli određene elemente organizacije događanja koje je sastavnim dijelom Vatrogasne olimpijade CTIF-a. Istovremeno je najavljen mogući angažman hrvatskih predstavnika u okviru tehničke službe Vatrogasne olimpijade CTIF-a u Celju, s ciljem potpore što kvalitetnijoj organizaciji natjecanja u segmentu vatrogasnog sporta. Nakon službenog dijela sudionici sastanka razgledali su privatnu kolekcionarsku zbirku Mirka Fekonje, dugogodišnjeg predanog sakupljača vatrogasnih odlikovanja, priznanja, znački i drugih vrijednih eksponata vezanih uz bogatu povijest vatrogastva šire regije.

Sudionici radnog sastanka u Ormožu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pripremne edukacije
U društvenom domu u Žiškovcu i olimpijskoj dvorani vatrogasnog doma u Varaždinu održane su krajem lipnja 2021. godine tematske radionice s ciljem popularizacije vatrogasnog sporta i njegovog predstavljanja najširoj vatrogasnoj i ostaloj javnosti. Bio je to jedan od koraka u okviru priprema za održavanje predmetne manifestacije. Radionice su vodili Radovan Zadravec, predsjednik Izvršnog odbora natjecanja i njegov zamjenik Stjepan Kovaček, ujedno autor prigodne multimedijske prezentacije koja će i ubuduće koristiti za edukaciju osoba zainteresiranih za uključivanje u vatrogasni sport.

 

 

Nazočni su upoznati s osnovama vatrogasnog sporta, njegovom gotovo 100-godišnjom poviješću u svijetu, kao i iskustvima hrvatskih sudionika različitih srodnih natjecanja u posljednjih 10-ak godina. Najavljeni su pritom svi poznati elementi programa i tehničke izvedbe natjecanja u Čakovcu, ponajviše radi potrebe finalizacije  ustrojavanja organizacijskog tima. Stoga raduje činjenice da je među 30-ak sudionika bilo predstavnika iz Međimurske, Varaždinske, Primorsko-goranske i Splitsko-dalmatinske županije, među kojima su mnogi po prvi puta saznali nešto o vatrogasnom sportu.

Nekoliko dana uočio samog natjecanja održana je obuka domaćih sudaca za sudjelovanje u predmetnom natjecanju, pod vodstvom Milivoja Taslaka, voditeljem tehničke službe iste.

 

Edukacija domaćih vatrogasnih sudaca održana je u Žiškovcu

 

Dolazak i smještaj natjecatelja
Kao prvi gosti, dva dana prije kolega iz drugih zemalja, u Čakovec su stigli mladi vatrogasci iz daleke Indije. Njihovih 30 vatrogasnih kadeta i 5 voditelja prvi su predstavnici Indije na svjetskoj smotri u povijesti vatrogasnog sporta. Upoznavanje s hrvatskim vatrogastvom stekli su prigodom posjeta Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Ludbreg, upoznavši pritom ljepote grada poznatog kao „centar svijeta“.

 

 

Članovi svih ostalih reprezentacija pristigli su 9. kolovoza, prošli akreditaciju u zgradi Scheier na čakovečkom glavnom trgu te potom smješteni u Hotelu „Park“ i Učeničkom domu.

 

 

 

Svečano otvaranje natjecanja
Svečano otvaranje 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice održano je na 10. kolovoza 2021. godine na čakovečkom središnjem gradskom Trgu Republike, ispred Centra za kulturu, uz opušten jednosatni javni program koji je sadržavao defile nacionalnih reprezentacija, govore uglednih gostiju i glazbene točke.

Svečanom otvorenju natjecanja prisustvovao je Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin, predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Mario Medved koji je ujedno bio izaslanik Slavka Tucakovića glavnog vatrogasnog zapovjednika RH, gradonačelnik grada Mursko Središće Dražen Srpak te župan Međimurske županije Matija Posavec.

Kratak prigodni defile članova nacionalnih reprezentacija vođen je od strane Nikole Besedića, tajnika Vatrogasne zajednice Međimurske županije, a koji je potom predao prijavak predsjedniku Izvršnog odbora natjecanja Radovanu Zadravcu.

Radovan Zadravec, predsjednik Vatrogasne sportske udruge Žiškovec, dopredsjednik Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja te predsjednik Izvršnog odbora ovog natjecanja svim natjecateljima zaželio je puno sportske sreće i uspjeha na natjecanju, a neka se u Čakovcu i Međimurju ovaj tjedan kada borave ovdje osjećaju kao kod kuće.

Veleposlanik Ruske Federacije u Republici Hrvatskoj, Nj. E. Andrey Nesterenko, zahvalio je organizatorima te domaćinima Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji na organizaciji Svjetskog prvenstva. Istaknuo je kako je lijepo vidjeti toliko mladih ljudi koji su se odlučili baviti plemenitim poslom, poput vatrogastva osvrnuvši se pritom na aktualnu situaciju u Europi i svijetu gdje trenutno bukte mnogobrojni požari. Natjecateljima je poželio puno uspjeha u postavljanju novih nacionalnih rekorda.

Župan Međimurske županije Matija Posavec otvorio je Svjetsko sportsko prvenstvo mladih vatrogasaca Čakovec 2021., te pritom naglasio da je ovo važan događaj za Međimurje, ali i čitavu državu. Organizacija svjetskog prvenstva velika je odgovornost i čast. „Mi smo regija koja obiluje sportašima te smo jedna od „najsportskijih“ županija, zahvaljujući svim rekreativcima i profesionalnim sportašima, ali i svim zaljubljenicima u sport.“ kazao je župan te mladim vatrogascima zaželio ugodan boravak u Međimurju i puno uspjeha na natjecanju.

Direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin pozdravio je sve nazočne i čestitao domaćinima na ustrajnosti da ova manifestacija bude organizirana u Hrvatskoj, kao zemlji s relativno skromnom tradicijom u razvoju vatrogasnog sporta, no iznimno bogatom baštinom vatrogastva i prirodnim ljepotama. Tijekom njegovog govora prigodna priznanja za doprinos razvoju vatrogasnog sporta primili su Radovan Zadaravec, Mateja Vugrinec, Stjepan Kovaček, Milivoj Taslak i Tatjana Mikolaj.

Spomenimo i kako su program svečanog otvaranja natjecanja svojim točkama upotpunile čakovečke mažoretkinje, dok je nekoliko tradicionalnih međimurskih i ruskih pjesama izvela Laura Čurin.

 

Detalji s ceremonijala otvaranja natjecanja na čakovečkom središnjem gradskom trgu

 

Tri dana napetih natjecanja

Prvi dio natjecanja u jednoj od najspektakularnijih vatrogasno-spasilačkih natjecateljskih disciplina održan je 11. kolovoza. Dječaci i djevojčice natjecali su se u brzinskom penjanju na toranj pomoću ljestve kukače, pri čemu su se djevojčice penjale na 1., a dječaci na drugi kat. Kao rezultat napete borbe, osvojena su sljedeća mjesta:

Djevojčice – mlađi uzrast:
1. mjesto – Alyona Maltseva (Ruska Federacija) – 7.86 s
2. mjesto – Victoria Odnoochko (Bjelorusija) – 7.99 s
3. mjesto – Victoria Vorobei (Bjelorusija) – 8.13 s

Djevojčice – srednji uzrast:
1. mjesto – Ulyana Gutko (Bjelorusija) – 7.72 s
2. mjesto – Ksenia Chursina (Bjelorusija) – 7.85 s
3. mjesto – Alexandra Khodyreva (Ruska Federacija) – 9.35 s

Djevojčice – stariji uzrast:
1. mjesto – Alexandra Poshvenchuk (Bjelorusija) – 7.47 s
2. mjesto – Daria Lobanova (Ruska Federacija) – 7.50 s
3. mjesto – Polina Kushnerenko (Bjelorusija) – 7.69 s

Dječaci – mlađi uzrast:
1. mjesto – Maxim Kuznetsov (Ruska Federacija) – 7.05 s
2. mjesto – Alexander Kozlovsky (Bjelorusija) – 8.57 s
3. mjesto – Roman Groshevikov (Bjelorusija) – 8.83 s

Dječaci – srednji uzrast:
1. mjesto – Nikolay Lasynov (Ruska Federacija) – 7.11 s
2. mjesto – Adam Ship (Češka Republika) – 7.59 s
3. mjesto – Vyacheslav Strazhets (Ruska Federacija) – 9.91 s

Dječaci – stariji uzrast:
1. mjesto – Anton Maslov (Ruska Federacija) – 10.17 s (svjetski rekord)
2. mjesto – Denis Barsuk (Bjelorusija) – 10.40 s
3. mjesto – Eduard Dzambinov (Ruska Federacija) – 16.41 s

 

Detalji s prvog natjecateljskog dana, u kojem su natjecatelji međusobno odmjerili snage u spretnosti i brzini pri penjanju na toranj pomoću ljestve kukače

 

 

Drugog dana natjecanja predstavnici pojedinih reprezentacija natjecali su se u utrci na 100 metara s preprekama, pri čemu su postignuti sljedeći rezultati:

Djevojčice – mlađi uzrast:
1. mjesto – Ekaterina Shalaginova (Ruska Federacija) – 17.75 s
2. mjesto – Veronika Fritsova (Češka Republika) – 18.83 s
3. mjesto – Victoria Vorobei (Bjelorusija) – 20.21 s

Djevojčice – srednji uzrast:
1. mjesto – Teresa Chovancova (Češka Republika) – 17.15 s
2. mjesto – Vendula Zilkova (Češka Republika) – 17.56 s
3. mjesto – Ekaterina Sobolevskaya (Bjelorusija) – 17.69 s

Djevojčice – stariji uzrast:
1. mjesto – Vasilina Khomutova (Ruska Federacija) – 16.72 s
2. mjesto – Milana Yurtayeva (Ruska Federacija) – 16.91 s
3. mjesto – Lucie Ledvinova (Češka Republika) – 16.99 s

Dječaci – mlađi uzrast:
1. mjesto – Tagir Nafikov (Ruska Federacija) – 17.60 s
2. mjesto – Alexander Kozlovskiy (Bjelorusija) – 17.87 s
3. mjesto – Alexander Ivanov (Ruska Federacija) – 21.97 s

Dječaci – srednji uzrast:
1. mjesto – Nikolay Lasynov (Ruska Federacija) – 16.64 s
2. mjesto – Vit Vimizal (Češka Republika) – 16.73 s
3. mjesto – Vyacheslav Strazhets (Ruska Federacija) – 21.86 s

Dječaci – stariji uzrast:
1. mjesto – Anton Maslov (Ruska Federacija) – 15.57 s
2. mjesto – Denis Barsuk (Repulika Bjelorusija) – 15.86 s
3. mjesto – Tomas Stincik (Slovačka) – 17.09 s

U svom drugom pokušaju izvedbe utrke na 100 metara s preponama novi svjetski rekord u vremenu od 15,52 sekunde postavio je Ilya Bondarenko (Bjelorusija).

 

Detalji drugog dijela natjecanja odnosno utrka na 100 metara s preponama

 

 

Treći dan natjecanja bio je posvećen štafetnim utrkama na 4 x 100 metara, u kojoj natjecatelji tijekom trčanja svladavaju određene vatrogasne operativne zadaće, poput gašenja požara zapaljive tekućine pomoću ručnog protupožarnog aparata, penjanja na krov drvene kućice i međusobnog spajanja vatrogasnih armatura.

Rezultati trećeg dana natjecanja navedeni su u nastavku:

Štafetna utrka na 4 x 100 metara – dječaci:
1. mjesto – Ruska Federacija – 57.83 s
2. mjesto – Češka Republika – 61.10 s
3. mjesto –Latvija 64.18 s

Štafetna utrka na 4 x 100 metara – djevojčice:
1. mjesto – Češka Republika – 62.60 s
2. mjesto – Ruska Federacija – 62.65 s
3. mjesto –Bjelorusija – 65.29 s

 

Natjecanje u štafetnoj utrci na 4 x 100 metara

 

 

Posljednjeg dana natjecanja na red došla i četvrta disciplina vatrogasnog sporta – mokra vježba. U toj disciplini natjecatelji crpe vodu iz bazena pomoću prijenosne motorne vatrogasne pumpe i vodenim mlazovima pogađaju „mete“ koje predstavljaju lokaciju požara.

U ovoj vrlo atraktivnoj disciplini, u kojoj se istovremeno natječu po dvije ekipe odnosno reprezentacije na identičnim susjednim natjecateljskim stazama, izvodeći ukupno dvije vježbe od kojih se kao rezultat uzima bolja vježba, postignuti su sljedeći rezultati:

Djevojčice:
1. mjesto – Češka Republika – 23.49 s
2. mjesto – Ruska Federacija – 24.04 s
3. mjesto – Bjelorusija – 25.25 s

Dječaci:
1. mjesto – Češka Republika – 22.58 s
2. mjesto – Ruska Federacija – 22.92 s
3. mjesto – Latvija – 23.39 s

 

Detalji s izvođenja mokrih vježbi

 

 

Završetkom ove discipline kompletirana je i ukupna ekipna klasifikacija svih reprezentacija, navedena u nastavku.

Plasman

Dječaci

Plasman

Djevojčice

1.

Ruska Federacija

1.

Češka Republika

2.

Češka Republika

2.

Ruska Federacija

3.

Bjelorusija

3.

Bjelorusija

4.

Latvija

4.

Latvija

5.

Bugarska

5.

Hrvatska

6.

Slovačka

6.

Slovačka

7.

Hrvatska

6.

Bugarska

6.

Estonija

Spomenimo da se reprezentacije Indije nije službeno natjecala, već su njezini predstavnici samo trenirali u svim disciplinama, izrazivši nakon toga spremnost za nastup na narednom svjetskom natjecanju.

 

Po tri prvoplasirana natjecatelja odnosno ekipe u pojedinoj kategoriji osvojili su unikatne kovane medalje s logom natjecanja (na licu je prikazan logo natjecanja sa simbolima grada Čakovca i Republike Hrvatske, a naličje sadrži logo Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja)

 

Prigodne diplome (kao i sve ostale elemente vizualnog identiteta natjecanja) dizajnirala je Ivana Kovač

 

Reprezentacija Hrvatske je bila zadovoljna svojim nastupom. Pred njima predstoji period intenzivnijeg treniranja i uvježbavanja kako bi mogli parirati ponajboljim ekipama Svijeta. Našu zemlju na spomenutom događanju predstavljali su mladi vatrogasci iz Međimurske i Primorsko-goranske županije: Luka Matijević, Ivan Igrec, Dominik Jezernik, Tin Kalac, Antonio Jurešić, Petar Đogo, Damijan Ninić, Rebeka Majdenić, Ivona Igrec, Ana Goričanec, Lucia Blatančić, Jelena Horvat, Dajana Zbukvić, Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Ema Hajdarović. Mentori i voditelji ekipa su bili Mateja Vugrinec i Gea Miščević.

Uz same natjecatelje i njihove voditelje, važnu ulogu imali su članovi Organizacijskog odbora, vatrogasni suci i pripadnici tehničkog osoblja iz Međimurske, Varaždinske i Splitsko-dalmatinske županije.

 

Zajednička fotografija članova hrvatske reprezentacije nakon odrađene mokre vježbe, u zajedništvu s dijelom domaćih sudaca i tehničkim osobljem

 

Svečano zatvaranje natjecanja
Nakon što je održano natjecanje u posljednjoj disciplini odnosno mokroj vježbi, u subotu 14. kolovoza 2021. u veseloj atmosferi na stadionu SRC Mladost Čakovec održano je svečano zatvaranje 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice i proglašenje pobjednika.

Svečanom zatvaranju natjecanja prisustvovali su direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin, glavni sudac Svjetskog vatrogasnog natjecanja Vladimir Suponenko, predsjednik Savjeta mladeži Hrvatske vatrogasne zajednice Milivoj Taslak, najodlikovaniji vatrogasac Međimurske županije i dugogodišnji predsjednik Vatrogasne zajednice Međimurske županije Zlatko Orsag te župan Međimurske županije Matija Posavec.

 „Ispisali ste povijest, upisani ste se na svjetsku vatrogasnu kartu. Svjetsko vatrogasno natjecanje se po prvi put održalo u Republici Hrvatskoj, i to upravo u Međimurju. Budite ponosni na to, to je iznimna čast.“ rekao je direktor Upravnog odbora Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja Andrei Kalinin i zahvalio na gostoprimstvu i odličnoj organizaciji te županu Međimurske županije Matiji Posavec uručio medalju u ime Međunarodne sportske federacije vatrogasaca i spasitelja.

Župan Matija Posavec, poručio je mladim vatrogascima neka čuvaju tradiciju vatrogastva, kroz sport, druženje a najviše kroz humanost. „Vjerujem da ste na ovom natjecanju stekli nova prijateljstva i lijepe uspomene koje ćete nositi trajno u vašim srcima. U Međimurje i Hrvatsku uvijek ste dobrodošli, i vrlo rado ćemo vas ponovo ugostiti.“ rekao je župan i službeno zatvorio Svjetsko sportsko prvenstvo mladih vatrogasaca Čakovec 2021.

Nakon što je natjecanje službeno zatvoreno, okupljeni sudionici natjecanja i znatan broj publike zadržali su se još nekoliko sati, sudjelujući u „Ruskoj večeri“, organiziranoj od strane članica čakovečke „Kalinke“, udruge ruskog govornog područja u Međimurju, u zajedništvu s ruskom reprezentacijom i Ruskim domom u Zagrebu.

 

Uspomene sa svečanog zatvaranja natjecanja

 

 

Zaključna riječ

Pregršt vrlo dobrih ocjena podijeljenih hrvatskom, a posebno međimurskom vatrogastvu, za organizaciju najznačajnijeg međunarodnog vatrogasnog natjecanja u svijetu ove godine, priznanje je organizacijskom odboru i svim volonterima koji su pune 2 godine pripremali ovo svjetsko natjecanje u Čakovcu.

Naravno da je ovako složena manifestacija unatoč vrlo dobroj ocjeni imala i pojedine slabosti, a koje su u nekim trenucima izazvale poteškoće u odvijanju određenih segmenata, no neiskustvo domaćina u području vatrogasnog sporta kompenzirano je velikom podrškom iskazanom od strane svih reprezentacija i čelnika međunarodne federacije.

Jedno od osnovnih obilježja svakog ovakvog složenog događanja, a ne samo čakovečkog vatrogasnog sportskog natjecanja, izvođenje je mnoštva manjih događaja koji se na malom prostoru isprepliću kroz više od tjedan dana. Unatoč složenosti organizacije, na kraju možemo istaknuti veliko zadovoljstvo učinjenim. Pritom naglašavamo i neke činjenice koje se spominju samo ukoliko dođe do negativnih događaja, no u našem su primjeru bile samo jedan važan dio cjelokupnog organizacijskog mozaika:

 • kroz svih 8 dana, koliko je trajao centralni dio manifestacije, nije zabilježen nijedan sigurnosni eksces koji bi dao negativni ton konačnoj ocjeni natjecanja,
 • proveden je relativno mali broj medicinskih intervencija (najčešće povrede lokomotornog sustava), pri čemu su svi sudionici natjecanja uspješno otputovali kući sa svojim kolegama iz reprezentacija,
 • nije zabilježen nijedan problem uzrokovan masovnom prehranom više od 200 osoba,
 • nisu zabilježene nikakve poteškoće vezane uz nepoštivanje epidemioloških mjera.

Recimo na kraju kako je svjetsko prvenstvo u vatrogasnom sportu za mladež u Čakovcu zaslužilo vrlo dobre ocjene, ne samo u natjecateljskom dijelu, već i u dijelu koji se odnosi na prezentaciju društvenih i kulturnih događaja kojima su se Čakovec i Hrvatska predstavili međunarodnoj vatrogasnoj javnosti. Dokaz su tome brojni dopisi i pozivi od sudionika koji su još pod utjecajem brojnih emocija nakon vrhunskog životnog doživljaja.

Domaći i strani mediji najviše su pažnje posvetili svečanom otvaranju ovog svjetskog prvenstva, a češka tvrtka FireTV svojim direktnim video prijenosom i   zapisima svih događanja (koji se nalaze na servisu Youtube) dodatno je pomogla u promociji i praćenju manifestacije diljem svijeta.

Valja istaknuti kako su organizacijom ovog natjecanja učinjeni ogromni koraci prema pravoj afirmaciji vatrogasnog sporta u Hrvatskoj, s obzirom da je nabavljena originalna oprema za natjecanja, koju neće koristiti samo Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, već će ista po potrebi biti na raspolaganju i drugim subjektima koji žele pokrenuti aktivnosti vezane uz vatrogasni sport.

Iznimno je to dostignuće, u čije su ostvarenje utkani napori velikog broja  zaljubljenika u ovaj human životni poziv, ali i zalog kvalitetnom razvoju hrvatskog vatrogastva na krilima generacija koje tek dolaze.

Najveću zahvalu potrebno je pritom uputiti Gradu Čakovcu i Međimurskoj županiji, kao i svim Međimurcima koji su svojom srdačnošću i gostoljubivošću još jednom pokazali kako Čakovec odiše specifičnim srednjeeuropskim šarmom koji ostaje u dubokom pamćenju svakom gostu, pa tako i vatrogascima iz cijelog svijeta.

 


 

U nastavku navodimo sve dobročinitelje koji su na određeni način poduprijeli naš projekt i učinili nas sve ponosnima.

 

U Čakovcu, 20. listopada 2021. godine

Predsjednik
Izvršnog odbora natjecanja, VSU Žiškovec i
dopredsjednik Međunarodne sportske federacije vatrogasaca

Radovan Zadravec, dipl. ing.

 


 

REPORT
ON THE X. WORLD FIRE SPORTS CHAMPIONSHIP FOR BOYS AND
VI. WORLD FIRE SPORTS CHAMPIONSHIP FOR GIRLS IN ČAKOVEC

From 9 to 15 August 2021, the 10th World Fire Sports Championship for boys and the 6th World Fire Sports Championship for girls were held in Čakovec. Namely, the World Fire Sports Championship for youth was supposed to be held in 2020, but due to epidemiological measures caused by the corona virus, it was postponed for this year.

The International Sports Federation of Firefighters and Rescuers has awarded the host for the organization of the competition to the Fire Sports Association Žiškovec, which has been developing and promoting fire sport in our country for years. The championship was attended by more than 200 participants from Bulgaria, Belarus, Czech Republic, Latvia, India, Russia, Estonia, Slovakia, Poland and Croatia who showed their dexterity, training, endurance and speed in several disciplines (climbing the hook ladder on the first, that is, the second floor of the tower, a race on 100 metres with obstacles, a fire relay race on 4 x 100 metres with and a “fire attack“ drill).

The competition was attended, among others, by the Ambassador of the Russian Federation to the Republic of Croatia, HE E. Mr. Andrey Nesterenko, Director of the Steering Committee of the International Sports Federation of Firefighters and Rescuers Mr. Andrei Kalinin, President of the Međimurje County Fire Brigade Association Mr. Mario Medved who was also an envoy of Mr. Slavko Tucaković, Chief Fire Commander of Croatia, Mursko Središće Mayor Mr. Dražen Srpak, Međimurje County Prefect Mr. Matija Posavec other.

Ambassador of the Russian Federation to the Republic of Croatia, HE E. Mr. Andrey Nesterenko, thanked the organizers and hosts of the City of Čakovec and Međimurje County for organizing the World Championships. He pointed out how nice it is to see so many young people who have decided to be involved in a noble job, such as firefighting, and wished the competitors a lot of success in setting new national records.

 

Results

In the boys’ category, the first place was won by the national team of the Russian Federation. The second place was won by the national team of the Czech Republic and the third by the team from Belarus.

In the girls’ category, the national team of the Czech Republic took the deserved 1st place, next to them the 2nd place was taken by the national team of the Russian Federation and the 3rd by the national team of Belarus.

The Croatian national team was satisfied with its performance. They are facing a period of more intensive training and practice so that they can compete with the best teams in the world. Mentors and team leaders were Mateja Vugrinec and Gea Miščević, while Stjepan Kovaček, Deputy President of the Executive Board of the World Championships and Radovan Zadravec, Deputy President of the International Sports Federation of Firefighters and Rescuers and President of VSU Žiškovec assisted as well.

The Croatian national team was represented by: Luka Matijević, Ivan Igrec, Dominik Jezernik, Tin Kalac, Antonio Jurešić, Petar Đogo, Damijan Ninić, Rebeka Majdenić, Ivona Igrec, Ana Goričanec, Lucia Blatančić, Jelena Horvat, Dajana Zbukvić, Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Ema Hajdarović.

 


 

Izvješće o realizaciji projekta organizacije 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice (pdf)

Izvješće o realizaciji projekta organizacije 10. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za dječake i 6. Svjetskog vatrogasnog sportskog prvenstva za djevojčice (pdf)

print