Vatrogasni sport

 

“Vatrogasni sport” je specifičan oblik natjecanja vatrogasaca, pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Natjecateljski timovi natječu se u različitim vježbama vezanim uz vatrogastvo, poput penjanja ljestvom kukačom na improvizirani toranj, razvijanje vatrogasne navale kod simuliranog požara pomoću prijenosne motorne vatrogasne pumpe, štafetne utrke s preprekama, itd. Međunarodna natjecanja u vatrogasnom sportu održavaju se od 1968. godine. 2010. godine u Kazanu je po prvi puta u zasebnoj kategoriji nastupila vatrogasna mladež.

Redovita godišnja organizacija svjetskih prvenstava u vatrogasnom sportu od 2002. godine koordinirana je od strane Svjetske sportske federacije vatrogasnih i spasilačkih službi, osnovane godinu dana ranije u Moskvi.

Danas ovu međunarodnu organizaciju čini 25 zemalja iz Europe, Azije i Afrike, s tendencijom širenja i na ostale kontinente.

.

 

Uz penjanje na toranj pomoću ljestve kukače iznimno su atraktivne i sve ostale discipline vatrogasnog sporta

 

Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu pred nekoliko godina prva započela ozbiljno baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, na čelu s njezinim predsjednikom Radovanom Zadravcem, dugogodišnjim vatrogasnim dužnosnikom. Spomenimo da je isti nakon nekoliko godina rada postao i jednim od nekoliko zamjenika predsjednika svjetske federacije. Uz članove Udruge koji prije svega dolaze s područja cijelog Međimurja, s aktivnim sudjelovanjem u ovim natjecanjima započelo se i u susjednoj Varaždinskoj županiji, zahvaljujući DVD-u Varaždinske Toplice, predvođenom zapovjednicom Marinelom Belavić.

Članovi Udruge predstavljali su dosad Republiku Hrvatsku na nekoliko svjetskih prvenstava, koja se zasebno održavaju u kategoriji muških i ženskih seniora (bez obzira na dob) te muške i ženske mladeži (za razliku od natjecanja CTIF-a mladež se ovdje natječe u 3 dobna uzrasta – 14 i manje godina, 15-16 godina, 17-18 godina), nastupivši na svjetskom prvenstvu u turskom Izmiru 2017. i slovačkoj Banskoj Bystrici 2018. godine, uz nekoliko gostujućih nastupa na nacionalnim natjecanjima u Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj i Ukrajini. Nisu to bila prva natjecanja na kojima je naša zemlja bila predstavljena u vatrogasnom sportu – na međunarodnoj Vatrogasnoj olimpijadi CTIF-a održanoj 2005. godine u Varaždinu nastupilo je žensko seniorsko odjeljenje DVD-a Komin, dok su prvi nastup na Svjetskom sportskom prvenstvu vatrogasaca predstavljajući Republiku Hrvatsku ostvarile pripadnice vatrogasne mladeži DVD-a Žiškovec u češkom Svitavyu 2014. Bilo je to ujedno i prvo natjecanje na kojem su nastupile ženske ekipe. Ista je ekipa svoj drugi nastup na svjetskoj smotri ostvarila godinu dana kasnije u bjeloruskom gradu Grodno. Najuspješniji nastup hrvatskih ekipa na svjetskom prvenstvu u vatrogasnom sportu ostvaren je u češkoj Ostravi 2016. godine. Na tom prvenstvu nastupile su tri ekipe, odnosno po jedna u ženskoj, muškoj i kategoriji mladeži. Ženska mladež je u disciplini štafeta 4×100 metara s preprekama osvojila 3. mjesto i brončanu medalju, prvu za hrvatsko vatrogastvo.

 

CTIF 2005 Varaždin – članice DVD-a Komin prva su seniorska ekipa iz Hrvatske na svjetskom natjecanju u vatrogasnom sportu

 

Pripadnice mladeži DVD-a Žiškovec prve su predstavljale Hrvatsku na svjetskoj smotri mladeži u vatrogasnom sportu (Svitavy 2014. godine)

 

Iznimno značajan nastup reprezentacije Republike Hrvatske zabilježen je 2019. godine u ruskom Saratovu, pri čemu su Lijepu Našu na svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša predstavljali članovi DVD-a Domašinec, Gardinovec, Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica, Hrženica, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec.
U kategoriji juniorki nastupile su Lucija Koščak, Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić. U kategoriji juniora nastupili su Marko Dvorski, Emanuel Strahija i Ivan Bedeković. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupile su Ivana Kovač, Mateja Vugrinec, Ana Vukalović, Jelena Vugrinec, Jana Huzjak, Lea Rissi, Mateja Dvorski i Lana Šimek, uz voditeljicu Marinelu Belavić. U muškoj seniorskoj kategoriji  nastupili su Luka Živko i Ivan Ratković, kao i njihovi treneri i voditelji Radovan Zadravec te  Josip Kranjčec. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković natjecatelje je bodrila s tribina, a uz nju su predstavnici reprezentacije bili Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a i Stjepan Kovaček, urednik portala vatrogastvo.hr.

Uvodni dio jednotjednog nastupa na svjetskom prvenstvu u ruskom Saratovu obilježen je upoznavanjem opreme na kojoj će se provoditi natjecanje, što je posebno važno za timove poput hrvatskoga, s obzirom da kod nas ne postoji nijedan tipizirani vatrogasni toranj za vježbanje penjanja pomoću ljestve kukače, mobilnih kućica i univerzalnih greda za štafetnu utrku ili drugih elemenata osnovne opreme na terenu za pojedine discipline u ovom natjecanju. Za razliku od naših uvjeta, u istočnoj Europi spomenuti tornjevi mogu se pronaći u svakoj ozbiljnijoj vatrogasnoj postrojbi odnosno u okviru njihovih objekata.

Dolazak nacionalnih timova sa netom otvorene moderne saratovske zračne luke Jurij Gagarin u gradske hotele, kao i njihov svakodnevni put na stadion, doista je posebna priča. Policijska pratnja i  zaustavljanje cjelokupnog prometa radi brzog prolaska svakog pojedinog natjecatelja “na ruski način” teško je opisati riječima.

Grad Saratov veličine je Zagreba, a za ovo jubilarno svjetsko natjecanje intenzivno se pripremao tijekom posljednje godine. Ceremonijal otvaranja, kao i sve discipline natjecanja, održani su na središnjem gradskom stadionu Lokomotiv, u koji je samo posljednjih mjeseci uloženo oko milijun eura, ponajviše za novu atletsku stazu od tartana i umjetnu travu na središnjem travnjaku. Oko 600 vatrogasaca sportaša iz 20-tak zemalja zadivljeno je 90-minutnim svečanim otvaranjem natjecanja, točnije ostavljeno bez daha kolažom atraktivnih nastupa preko 2000 izvođača. Po prvi puta sudjelovali su timovi iz Kine i Saudijske Arabije, dok su već uobičajeno stigli sudionici iz Austrije, Hrvatske, Češke, Kazahstana, Slovačke, Bugarske, Mongolije, Poljske, Turske, Uzbekistana, Bjelorusije, Njemačke, Koreje i naravno zemlje domaćina. Nekoliko dodatnih zemalja, poput Indije i Italije, poslalo je samo svoje predstavnike, najavivši pritom sudjelovanje u narednim godinama.

 

Hrvatska reprezentacija u ruskom Saratovu bila je odlično prihvaćena

 

Nakon intoniranja himne Ruske Federacije, okupljenima su se obratili ruski ministar za civilnu zaštitu, izvanredna stanja i upravljanje katastrofama Jevgenij Ziničev te guverner Saratova Valery Rada. “Ovo je povijesni događaj za nas – Saratovce i cijelu Rusiju. Tijekom proteklih 17 godina četvrti smo ruski domaćini ovog natjecanja, nakon Moskve, Ufe i Sankt Peterburga. Prvi put u proširenom obliku, uz sudjelovanje kako odraslih tako i mladeži. Biti domaćinom ovog natjecanja velika nam je čast. Nedavno smo otvorili novu zračnu luku Gagarin koja je primila sve delegacije. Izbor regije kao mjesta održavanja svjetskog prvenstva ukazuje na visoku razinu pripravnosti saratovskih vatrogasaca i spasilaca”, rekao je čelnik regije. Potom je Hartmut Bastisch iz Njemačke, glavni sudac natjecanja, na ruskom objavio: “Svjetsko prvenstvo proglašavam otvorenim!”.

Nastup hrvatskih sudionika popraćen je vrlo pozitivnom podrškom od strane drugih zemalja, a posebno čeških i slovačkih kolega s kojima čelnici Udruge gaje vrlo dobre odnose. Dobrim dijelom tome je doprinijela uočljiva objektivna slabija pripremljenost za same nastupe. Ženski dio reprezentacije borio se u konkurenciji 10 zemalja. U ukupnom plasmanu zbrajaju se rezultati postignuti u sve četiri službene discipline: penjanju na toranj ljestvom kukačom, utrkom na 100 metara s preprekama, štafetnom utrkom s preprekama na 4 puta po 100 metara i mokroj vježbi. Unatoč neiskustvu hrvatski je tim osvojio ukupno 7. mjesto. Neprikosnovene prvakinje ponovno su postale predstavnice Ruske Federacije, a našim su  predstavnicama “u leđa gledale” predstavnice Bugarske, Austrije i Latvije.

U muškoj je konkurenciji nastupilo 17 nacionalnih timova, a u prvom nastupu naše cjelovite muške reprezentacije ostvaren je rezultat bolji od Latvije, dok su prvaci također bili Rusi.

U okviru 5. Svjetskog prvenstva za žensku mladež svjetskim prvacima postale su mlade Ruskinje, a u konkurenciji 7 reprezentacija hrvatski je tim pobijedio predstavnice Bugarske. U okviru 9. Svjetskog prvenstva za mušku mladež svjetskim prvacima također su postali Rusi, a u konkurenciji 9 reprezentacija hrvatski je tim pobijedio Austrijance.

Svečano zatvaranje svjetskog prvenstva održano je u gradskom kazalištu, uz impresivan splet proglašenja pobjednika u svim kategorijama, dodjelu izdašnih nagrada glavnih sponzora odnosno banaka VTB i Sberbank (svjetski prvak u penjanju na toranj pomoću ljestve kukače nagrađen je novim automobilom marke BMW) te nastupe folklornih i suvremenih plesača te pjevača.

 

U prigodnom video uratku možete osjetiti odličnu atmosferu na svjetskom prvenstvu u vatrogasnom sportu u ruskom Saratovu

Posebna pažnja u programu je posvećena narednim domaćinima ovoga natjecanja 2020. godine. Domaćin seniorima biti će Kazahstan, dok će vatrogasce sportaše u kategoriji mladeži  ugostiti Republika Hrvatska, odnosno grad Čakovec. Stoga su službenu zastavu natjecanja od predsjednika Međunarodne sportske federacije vatrogasnih i spasilačkih službi Aleksandra Chupriyana primili  članovi hrvatske delegacije, prigodom čega se njezin voditelj odnosno voditelj organizacijskog odbora za spomenuto natjecanje u Hrvatskoj Radovan Zadravec obratio nazočnima, pozvavši ih srdačno na ruskom jeziku na dolazak u Lijepu Našu.

 

 

U nastavku možete pogledati foto galeriju s prikazom nastupa naših predstavnika u Rusiji.

 

 

U kazahstanskom gradu Karagandi sredinom studenoga 2019. godine održana je jubilarna 20. Konferencija Međunarodne sportske federacije vatrogasaca na kojoj je donijeto niz odluka vezanih uz daljnji razvoj globalno sve popularnijeg “vatrogasnog sporta”. Usvojena su izvješća vezana uz zajedničko svjetsko prvenstvo održano u Ruskom Saratovu, kao i odluke o narednim svjetskim smotrama. Potvrđeno je kako će seniori iz cijelog svijeta svoje snage odmjeriti upravo u kazahstanskoj Karagandi od 31. kolovoza do 6. rujna 2020. Za Hrvatsku puno značajnija je bila potvrda domaćinstva grada Čakovca svjetskom prvenstu u vatrogasnom sportu za juniore, koje će u središtu Međimurske županije biti održano od 9. do 15. kolovoza 2021. godine. S velikim zanimanjem predstavnici 20-tak nacionalnih vatrogasnih asocijacija popratili su prezentaciju Radovana Zadravca, predsjednika Vatrogasne sportske udruge Žiškovec i prvog čovjeka vatrogasnog sporta u našoj zemlji. U njegovom izlaganju predstavljeni su objekti vezani uz sva događanja u okviru ove svjetske smotre u kojoj se očekuje nastup 200-njak mladih vatrogasaca iz Europe i Azije, uz promatrače s drugih kontinenata. U radu skupa sudjelovali su i članovi Organizacijskog odbora natjecanja Milivoj Taslak i Stjepan Kovaček. Zanimljivo je spomenuti kako su u konferenciji sudjelovali i predstavnici vatrogasnih organizacija Katara i Senegela, istaknuvši između ostalog interes za pobližim upoznavanjem sustava dobrovoljnog vatrogastva u Republici Hrvatskoj.

Sudionici konferencije jednoglasno su podržali odluku prema kojoj će glavni sudac svjetskog prvenstva u Karagandi biti Aleksandar Nejedli iz Slovačke, dok će tu ulogu u Čakovcu obnašati Vladimir Suponenko iz Bjelorusije. U glavnu sudačku komisiju imenovani su i voditelj cjelokupnog projekta Radovan Zadravec, kao zamjenik glavnog suca za opća pitanja, zatim Milivoj Taslak kao zamjenik za tehničku podršku, Stjepan Kovaček kao zamjenik za informiranje, dr. med. Ines Vinković kao zamjenica za medicinsku zaštitu, Mateja Vugrinec kao zamjenica tajnika natjecanja i Željko Besedić kao voditelj elektronskog mjerenja vremena.

Posljednjih mjeseci naglasak u radu Oganizacijskog odbora svjetskog prvenstva u Čakovcu vezan je uz informativno-promidžbene aktivnosti (predstavljanje službene stranice natjecanja očekuje se vrlo skoro), osiguravanje podrške sponzora, nabavu natjecateljskih sprava i opreme (izgradnja tornja za penjanje ljestvom kukačom, nabava motornih vatrogasnih pumpi, itd.) te razgovore s čelnicima domaćih vatrogasnih organizacija. Potonje je posebno važno s obzirom da sve aktivnosti u ovom segmentu vatrogastva zasad počivaju na leđima vrijednih pojedinaca odnosno spomenute udruge iz Žiškovca.

Detalji s 20. Konferencije Međunarodne sportske federacije vatrogasaca, održane u Kazahstanu

 

Pripreme za svjetsko natjecanje vatrogasaca sportaša u kategoriji mladeži u Čakovcu, započele su početkom 2019. godine, uz usporedno pokretanje natjecateljske lige u kojoj sudjeluje više DVD-ova s hrvatskog sjeverozapada. Planira se i proširenje iste općim pozivom svim vatrogasnim organizacijama u našoj zemlji, a kako bi se što veći broj zainteresiranih imao prilike natjecati u ovom atraktivnom obliku natjecanja u vatrogastvu.

 

Službeni logo Svjetskog prvensta u vatrogasnom sportu za juniore, koje je u Čakovcu održano od 9. do 15. kolovoza 2021. godine

 

Na zasebnoj stranici prikazano je detaljno izvješće o održanom 10. Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu za dječake i 6. Svjetskom vatrogasnom sportskom prvenstvu za djevojčice u Čakovcu.

 


KORISNI DOKUMENTI:

Pravila vatrogasnog sporta (pdf)

Pravila vatrogasnog sporta – uvod (pdf)

print