ČAST JE BITI VATROGASAC – SVEMU UNATOČ!

U protekla je 2 dana hrvatsko vatrogastvo ponovno pokazalo svoju snagu. Unatoč brojnim drugim temama, traženju senzacija u ovoj katastrofi, medijskom i populističkom političkom traženju Pedra među odgovornim ljudima koji obavljaju iznimno složene i odgovorne zadaće, vatrogasci su bili na razini zadatka – i više od toga.

Tijekom noći dolazile su mi poruke s pitanjem “kad se kreće?” Isključivo od vatrogasaca, onih koji razumiju s kakvim se problemima susreću kolege na priobalju. Kad gledamo ovakve prizore u medijima, srce nam tuče 200 na sat i proklinjemo sirenu na vatrogasnom domu što ne zasvira. Znamo red.  Ne čekamo izjave političara ili određenu razinu javnog suosjećanja pa da petama dademo vjetra i bježimo u susret užarenoj zvjeri. Čekamo zapovijed, kao što su istu čekali kolege koji su “dignuti” u različitim područjima Lijepe naše, kao što su istu čekali i hrvatski vojnici koji su u takvim situacijama praktično isto što i civili, samo uređeniji i svjesni da se u takvim situacijama ništa ne radi zbog adrenalina ili panike. Ili pritiska medija koji čekaju priliku za bombastične izjave i dizanje svoje gledanosti/čitanosti.

Vatrogasni sustav jučer je odradio ono što se od njega očekuje, u skladu s objektivnim preprekama o kojima već pjevaju i vrapci na grani (razmjerno dobra uređenost na najnižoj razini sustava kontra višeglave “Hydre” na vrhu piramide – DUZS/HVZ/županijska i lokalna vlast). Možda nije bilo savršeno, no siguran sam da su više-manje svi dali sve što mogu i znaju.

Pala je temperatura na požarištu, prestala bura, a svjetla pozornice će se uskoro usmjeriti na neku drugu  temu. Vatrogasci će se vratiti kućama, muku mučiti s popravcima tehnike i nadati se da Glavni vatrogasni zapovjednik neće imati obavezu ponovno ih pozvati na ispomoć – unatoč njihovoj spremnosti – jer nemamo sredstava za nove popravke vozila u prosjeku starijih od 20 godina. Vlada RH je za ovu godinu smanjila sredstva za provedbu Programa kojim se prvenstveno pokriva dodatna zaštita od požara u ljetnoj sezoni za gotovo 7 milijuna kuna. Čudno da o tome danas nitko nije prozborio ni riječi.

Ulaganje u preventivu je temeljno ulaganje u sigurnost – na Zapadu. U preventivu spada i ulaganje u opremu za zaštitu od požara, a neki od političara koji su se danas gurali pred kamere ili stajali na prstima iza leđa državnih dužnosnika svojski se bore protiv propisanih minimalnih davanja za redovno djelovanje vatrogastva (o investicijama da i ne govorimo). Neki čak suprotno Zakonu o vatrogastvu nemaju ni osnovan najmanje 1 DVD na vlastitom području. Je li ih danas bilo sram? Ne, vjerojatno će dobiti vatrogasno zvanje “počasnih časnika”. Vatrogasci koji su riskirali živote neće pritom dobiti ni zahvalnice. Oni ionako nisu odlučili baviti se ovim humanim pozivom radi javnog priznanja, već duboke plemenite potrebe pomaganja bližnjima… i onim manje bližnjima, no nesreća ne pita.

Zanima me hoće li biti objektivne analize intervencije? Znamo da u svijetu nisu zabilježene dvije jednake intervencije u povijesti. Svaka je priča za sebe. U sustavu u kojem ne postoji formalno obrazovanje vatrogasnih zapovjednika učimo više-manje na najskuplji način – na vlastitim iskustvima. Stoga pozivamo naše kolege na višim razinama da odrade analizu. Objektivnu naravno, sa svim pozitivnim i negativnim okolnostima, uz jasne i glasne preporuke prema onima koji odlučuju izvan sustava vatrogastva. Da političari koji borave u drugoj zemlji ne pametuju o nečemu tek toliko da bi ispali važni, već da oni odgovaraju na pitanja koja im postavljaju – vatrogasci!

Palac gore vatrogascima, posebno vatrogasnim zapovjednicima (usput, kolege županijski zapovjednici, obucite časnu odoru pred kamerama, unatoč vrućini i teškim uvjetima  – vi ste slika svih nas).

Pozivamo političare i medije da vatrogastvu kao temeljnom stupu sustava civilne zaštite poklone dužnu pažnju i u trenucima kada nemamo katastrofe – jer mi smo tu, kao jedina masovna civilna snaga koja je na načelu 24/7 spremna dati sve – napustiti naše drage obitelji i trčati u bezdan zbog nesreće drugih.  I da, naučite već jednom da nemamo više “jedinice”. Osim ako govorimo o ocjenama za one koji nemaju pojma, a pametuju o vatrogastvu boreći se za glasove pred izbore.

Vaš Urednik
(foto: Ivo Čagalj – Pixsell)

print