“CTIF 2017” – Vatrogasna olimpijada CTIF-a u zemlji s najsnažnijim dobrovoljnim vatrogastvom na svijetu

Natjecanja vatrogasaca, pod pokroviteljstvom i u organizaciji CTIF-a (Međunarodnoga tehničkoga odbora za preventivnu zaštitu i gašenje požara) započela su 1961. godine, nakon donošenja Odluke o natjecanjima vatrogasaca udruženih u CTIF, na sjednici u Bordeauxu 1960.

Hrvatsko vatrogastvo već 50-tak godina jedan je od zapaženih i razmjerno uspješnih sastavnica najprestižnije europske smotre u domeni vatrogasnih natjecanja. Dvaput smo imali čast biti domaćinom ove prestižne manifestacije, poznatom među ostalim i po uvriježenom “olimpijskom” epitetu.

Hrvatska je među samo 8 država koje su više od jednom bile domaćinom vatrogasnoj olimpijadi. Nakon Karlovca 1966. godine, CTIF 2005. godine u Varaždinu bilježi jedno od daleko najmasovnijih i najsadržajnijih međunarodnih natjecanja vatrogasaca i vatrogasne mladeži u povijesti. Pogledajmo u nastavku slijed domaćinstava:

Međunarodno natjecanje vatrogasaca

Godina Domaćin natjecanja
1961. BONN – BAD GODESBERG, Njemačka
1963. MULHOUSE, Francuska
1966. KARLOVAC, Jugoslavija (Hrvatska)
1969. KREMS, Austrija
1973. BRNO, Čehoslovačka
1977. TRENTO, Italija
1981. BÖBLINGEN, Njemačka
1985. VÖCKLABRUCK, Austrija
1989. VARŠAVA, Poljska
1993. BERLIN, Njemačka
1997. HERNING, Danska
2001. KUOPIO, Finska
2005. VARAŽDIN, Hrvatska
2009. OSTRAVA, Češka Republika
2013. MULHOUSE, Francuska
2017. VILLACH, Austrija


Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži

Godina Domaćin natjecanja
1977. ETTELBRÜCK, Luksemburg
1979. PERCHTOLDSDORF, Austrija
1981. BÖBLINGEN, Njemačka
1983. VELDHOVEN, Nizozemska
1985. VÖCKLABRUCK, Austrija
1987. HAVLICKUV-BROD, Čehoslovačka
1989. VARŠAVA, Poljska
1991. LAPPEENRANTA, Finska
1993. BERLIN, Njemačka
1995. ARCO, Italija
1997. HERNING, Danska
1999. ALTKIRCH, Francuska
2001. KUOPIO, Finska
2003. KAPFENBERG, Austrija
2005. VARAŽDIN, Hrvatska
2007. REVINGE, Švedska
2009. OSTRAVA, Češka Republika
2011. KOČEVJE, Slovenija
2013. MULHOUSE, Francuska
2015. OPOLE, Poljska
2017. VILLACH, Austrija

Napomena: Međunarodna natjecanja vatrogasaca organiziraju se svake četvrte godine, a međunarodna natjecanja vatrogasne mladeži svake druge godine.

 

Prva olimpijada  – prvo zlato!

Već na prvom natjecanju održanom 1961. godine u njemačkom Bonnu – Bad Godesbergu, sudjelovali su i hrvatski vatrogasci. Natjecateljsko odjeljenje DVD-a Karlovac, kao tadašnji prvak Hrvatske, bila je najbolje i na Međunarodnom natjecanju. Karlovčani su prvi Hrvatskoj donijeli zlatnu medalju s natjecanja CTIF-a. Hrvatski vatrogasci, iako pod barjakom tadašnje Jugoslavije i jedini iz tadašnjeg “istočnog bloka” tzv. socijalističkih zemalja, bili su najbolji među 52 odjeljenja iz 13 država.

Međunarodno natjecanje u Karlovcu

Predsjednik CTIF-a Josef Holaubek na otvaranju Natjecanja u Karlovcu između ostaloga je rekao: “… Kada ovih dana tisuće natjecatelja pružaju ruke jedni drugima, kad su milijuni pogleda uprti u Karlovac – ja vam izručujem njihove srdačne pozdrave…”. O značaju tog natjecanja svjedoči i nazočnost samog predsjednika Tita na svečanom zatvaranju Karlovačkog natjecanja.

U natjecanju dobrovoljnih vatrogasaca kategorije “I.A” sudjelovalo je 31 odjeljenje, a u kategoriji “I.B” 47 odjeljenja. U skupini “I.A” Hrvatsku su predstavljali domaćini. Pomlađena karlovačka desetina zauzela je 29. mjesto u ukupnom plasmanu i stekla pravo na brončanu medalju. U natjecanju profesionalnih vatrogasaca prvi put je na međunarodnoj razini Hrvatsku predstavljala Profesionalna vatrogasna jedinica Varaždin. U kategoriji “II.A”, varaždinski natjecatelji zauzeli su 5. mjesto i stekli pravo na brončanu medalju.

Na natjecanju u Karlovcu prvi puta su nastupile žene odnosno odjeljenje Vatrogasnog društva Borovani iz tadašnje Čehoslovačke. Treće natjecanje CTIF-a povijesno je i po tome što je prvi puta nastupila i mladež – natjecatelji iz Njemačke. Mladež se nije natjecala kao žene po propozicijama CTIF-a, već je vježbu izvodila prema svojem nacionalnom pravilniku. Međutim, članovi mladeži su se rangirali za medalje te su osvojili brončanu medalju. Na natjecanju u Karlovcu prvi puta su nastupali vatrogasci-gimnastičari iz Italije i vatrogasci-sportaši iz Ukrajine i Rusije.

Posebno priznanje hrvatskom, i tada jugoslavenskom vatrogastvu, iskazala je Međunarodna organizacija CTIF odobrenjem da se u sklopu 3. natjecanja vatrogasaca CTIF-a u Karlovcu održi i jugoslavensko natjecanje žena i mladeži iz dobrovoljnih vatrogasnih društava. Zbog kratkoće vremena za pripreme, nakon donijete odluke prihvaćeno je da se natjecanje održi prema domaćem “Pravilniku za natjecanje”, a ne po propozicijama CTIF-a.

 

Međunarodno natjecanje u Varaždinu

13. Međunarodno natjecanje vatrogasaca i 15. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži, poznatije pod nazivom “Vatrogasna olimpijada CTIF-a” (Međunarodnog udruženja vatrogasih i spasilačkih službi), održano je u gradu Varaždinu od 17. do 24. srpnja 2005., postavivši ga tada vatrogasnim središtem Europe u pravom smislu riječi.

Pripreme za organizaciju ovog iznimnog događaja za Republiku Hrvatsku započele su 1997. godine tijekom održavanja Vatrogasne olimpijade u danskom Herningu, gdje je naša zemlja utvrđena organizatorom tog popularnog događanja, po drugi puta nakon prve olimpijade u Karlovcu 1966. godine. Godine 1999. godine upravo grad Varaždin izabran je za domaćina, nakon čega su ustrojena tijela za rukovođenje pripremom i provedbom svih aktivnosti.

Tako je Nacionalni organizacijski odbor na čelu s mr. Teodorom Frickim predstavljao osnovnu vezu između međunarodne vatrogasne organizacije i Izvršnog odbora, vođenog od strane bivšeg varaždinskog gradonačelnika dr. Ivana Čehoka. Najznačajniju ulogu u operativnoj provedbi svih segmenata cjelokupnog projekta svakako je imao voditelj projekta Zvonko Biškup, uz punu podršku svojih zamjenika Stjepana Kovačeka i Maria Starčevića.

Sukladno složenoj check-listi primljenoj od strane CTIF-a (Međunarodni tehnički odbor za preventivnu zaštitu i gašenje požara), specifičnostima vezanim uz bogatu povijesnu baštinu hrvatskog vatrogastva i aktualnim kretanjima na području grada domaćina, sve su pripremne aktivnosti podijeljene u 14 zasebnih segmenata kojima su upravljali istaknuti dužnosnici vatrogasnih organizacija i čelnici gradskih upravnih odjela.

Time su osigurani svi osnovni preduvjeti za uzornu organizaciju te najznačajnije svjetske sportske priredbe koja se tijekom 2005. godine održala u našoj zemlji.

Dolazak više od 3.000 službenih sudionika Vatrogasne olimpijade u nedjelju, 17. srpnja, bio je obilježen njihovom akreditacijom. Umorna lica sudionika dočekao je smiješak tehničkog osoblja i pronalaženje njihovog boravišta kroz sljedećih tjedan dana. Više od šest tisuća ljudi bilo je nazočno svečanom otvaranju Vatrogasne olimpijade 20. srpnja 2005. na stadionu Sloboda u Varaždinu, oduševljeno pozdravljajući sudionike tog natjecanja u kojem je sudjelovalo 227 natjecateljskih ekipa.

Svečano otvaranje, brojna natjecanja i završni svečani ceremonijal zatvaranja pratili su brojni gledatelji koji su tribine stadiona ispunili do posljednjeg mjesta. Njih je u svečanom mimohodu pozdravilo 2.466 natjecatelja i 376 sudaca iz 31 zemlje Europe odnosno svijeta, isprativši tako do tada najbrojniju vatrogasnu olimpijadu u povijesti natjecanja.

Rezultati natjecanja postignuti u Varaždinu među najboljima su u povijesti održavanja Vatrogasnih olimpijada, a postignuti su i neki rekordi. Najviše je ekipa nastupalo u okviru tradicionalnog vatrogasnog natjecanja, čije se osnovne propozicije nisu mijenjale u posljednjih 30-tak godina. Vježbu u kojoj se međusobno spajaju usisne cijevi, motorna pumpa i tlačne cijevi, odnosno ostala pripadajuća oprema, najbolje su izveli članovi FF Weeg iz Austrije. Prvo mjesto u kategoriji muških dobrovoljnih vatrogasaca s dodatnim bodovima na starost osvojilo je PGD Šmartno na Pogorju iz Slovenije, a iz ove zemlje došle su i pobjednice u obje kategorije ženskih dobrovoljaca: PGD Hajdoše i PGD Šinkov Turn. Među profesionalnim vatrogascima, prvo su mjesto u kategoriji bez dodatnih bodova na starost osvojili vatrogasci iz poljskog Krakowa, dok su pobjednici među njihovim starijim kolegama bili vatrogasci iz portugalskog Porta.

U jednoj od najatraktivnijih disciplina, penjanju ljestvom kukačom na toranj ekipno i pojedinačno dominirali su Rusi. Tako se Sergej Scherbinin  uz pomoć ljestve kukače popeo na „prozor trećeg kata“ tornja postavljenog na stadionu Sloboda za 13,58 sekundi, postavivši tako novi rekord u ovoj disciplini.

Spomenimo i zanimljiv podatak kako su vrlo dobar rezultat među muškim ekipama ostvarili i članovi vatrogasne postrojbe iz Južne Koreje. Naime, pripadnici vatrogasne postrojbe Pyong-Chang prikazali su zavidnu koordiniranost s obzirom na vrlo kratke pripreme, a kao posebni gosti domaćina svoj su doprinos dali i u mnogim drugim događajima na Olimpijadi.

Punih osam dana Varaždin je bio središtem vatrogastva Europe. Nije se to očitovalo samo u lepezi različitih vatrogasnih odora i vatrogasnih vozila koji su se mogli vidjeti na ulicama grada i okolice, već i u brojnim vatrogasnim događajima koji su organizirani u povodu Vatrogasne olimpijade. Brojni su znatiželjnici tako mogli razgledati izložbu vatrogasne i spasilačke opreme, izložbu povijesnih vatrogasnih zastava, međunarodnu izložbu karikatura na temu vatrogastva (pristiglo je čak 700 karikatura iz 42 zemlje), izložbu poštanskih eksponata uključujući i prigodnu poštansku marku vezanu uz ovu vatrogasnu manifestaciju i drugo.

Tradicionalni društveni događaji koji se odvijaju tijekom Vatrogasne olimpijade i ovaj su put privukli posebnu pažnju. Splet zabavnih scenskih nastupa pripadnika vatrogasne mladeži iz 26 zemalja, poznat kao Predstavljanje nacija, nasmijao je i razveselio brojne gledatelje koji su ispunili Korzo.

Cjelokupni projekt na svojim su leđima prije svega iznijeli dužnosnici čelnih vatrogasnih organizacija s područja Varaždinske županije, podržani Hrvatskom vatrogasnom zajedniccom, pokroviteljima, supokroviteljima i sponzorima. Posebno valja istaknuti kako su u pripremi i provedbi natjecanja angažirani dobrovoljni vatrogasci iz 32 dobrovoljna vatrogasna društva iz 4 županije.

Od 31 države sudionice, ukupno 11 zemalja kućama se vratilo s osvojenim najboljim mjestima. Najuspješniji se vraćaju Česi s ukupno 17 prvih, drugih i trećih mjesta, od čega su čak 10 puta bili prvi. Slijede Rusija, Austrija i Njemačka. Hrvatski su se vatrogasci također upisali u tablicu najboljih, osvojivši jedno drugo i jedno treće mjesto.

U kratkom prikazu događanja podsjećamo se gotovo svih događaja, nezaboravnih doživljaja i emocija koje su sjedinile europske vatrogasce u kolijevci hrvatskog vatrogastva.

 

 

 

Vatrogasna olimpijada u zemlji najsnažnijeg dobrovoljnog vatrogastva

Nakon određenih poteškoća u nalaženju domaćina ovog posebno cijenjenog vatrogasnog događanja starog kontinenta, naredna smotra uvježbanosti vatrogasaca u različitim natjecateljskim disciplinama biti će održana u austrijskom Villachu od 9. do 16. srpnja 2017. godine. Doista ne treba sumnjati kako će 16. Međunarodno natjecanje vatrogasaca i 21. Međunarodno natjecanje vatrogasne mladeži biti organizirano na zavidnoj razini. Naime, opće je poznata činjenica kako austrijsko dobrovoljno vatrogastvo predstavlja impresivan sustav kakvom nema premca nigdje u svijetu.

Uz grad Villach domaćin natjecanja će biti Vatrogasna zajednica Koruške. Oko 280 natjecateljskih odjeljenja biti će smješteno u samom središtu grada (sve škole i domovi su u promjeru od 2 km), a grad kao turistička destinacija koja godišnje ugošćuje oko 2,5 milijuna turista zasigurno neće imati poteškoća sa smještajem 3-4 tisuće navijača, posebno u turističkim kapacitetima oko obližnjih jezera. Na području Koruške djeluje oko 20.000 vatrogasaca, među kojima 1.200 dobrovoljnih vatrogasaca u gradu Villachu.

Za očekivati je kako će veliki broj hrvatskih vatrogasaca odnosno zaljubljenika u ovaj humani životni poziv krenuti put Austrije sredinom sljedeće godine, poglavito zbog podrške koju će trebati 15-tak natjecateljskih odjeljenja iz Hrvatske, a koja će se kvalificirati putem  ovogodišnjih državnih natjecanja seniora i mladeži ove jeseni u Puli. A što očekivati od hrvatskih odjeljenja? Činjenica je kako hrvatsko vatrogastvo na posljednjih nekoliko godina redovito ubire plodove značajnih napora da se sama vatrogasna natjecanja u Hrvatskoj populariziraju, pravilnikom ujednače te rezultatima prvoplasiranih približe trenutačnim liderima, a to su prvenstveno odjeljenja iz Austrije i Slovenije, uz vrlo dobre iskorake odjeljenja iz Češke i Poljske.

Nedvojbeno je kako članovi hrvatskih natjecateljskih vatrogasnih odjeljenja posjeduju znanje, vještinu i izdržljivost, no najčešćom preprekom “ubiranju šlaga na torti” pokazala se mentalna nepripremljenost, odnosno nedovoljno stručnosti u završnim pripremama pred nastup na europskoj smotri. Nadamo se da će Hrvatska vatrogasna zajednica ovog puta napraviti konačni iskorak po tom pitanju te se tako probiti u sam europski vrh osvajača zlatnih medalja s vatrogasnih olimpijada.

Prema posljednjim informacijama, međunarodno natjecanje u Villachu biti će obogaćeno određenim novim neslužbenim disciplinama, posebice onima koje se zajednički nazivaju “vatrogasni sport”, posebno atraktivnih i primamljivih široj publici. Najavljuje se dolazak rekordnih 3500 natjecatelja iz čak 50-tak zemalja, uključujući cijelu Europu, SAD i Rusiju.

U nastavku možete pogledati najavni video uradak domaćina pod nazivom “Villach gori”, kao prikaz različitih potencijala ove koruške sredine, odnosno događanja koja obilježiti “olimpijski srpanj” 2017. godine.

 

vatrogastvo.hr

 

 

 

 

print