CTIF: Novo izvješće Centra za statistiku o požarima

Centar za statistiku o požarima (CFS) Međunarodnog udruženja vatrogasnih i spasilačkih službi (CTIF) predstavlja svoj najnoviji izvještaj br. 2 koji sadrži statistiku o požarima mnogih zemalja CTIF-a i njihovih većih gradova za 2015. godinu i trendove za razdoblje 2011-2015.

Ovo izvješće uključuje statističke podatke o brojevima i stopama požara, smrti i ozljedama zbog požara te o smrti i ozljedama vatrogasaca na radnom mjestu, bilo da se radi o požarima ili ne. Izvješće također uključuje statistike o broju intervencija koje nisu povezane s požarima, po glavnoj vrsti događaja, učešću vatrogasaca, vatrogasnih vozila i vatrogasnih postaja.

Statistički podaci o požarima i štetama zbog istih za 2015. godinu temelje se na podacima iz 31 zemlje i 35 gradova u svijetu.

Podaci o požarima i štetama tijekom 2011.-2015 temeljeni su na podacima iz 43 zemlje svijeta, koje su dostavile podatke za jednu ili više godina u razdoblju 2011-2015. U svakoj tablici broj zemalja s prikazanim podacima varira ovisno o broju zemalja koje su u bilo kojem trenutku objavile podatke za prikazanu statistiku u razdoblju 2011-2015. Osim toga, statistike o resursima vatrogasne službe prikazane su za 54 zemlje.

U tablici 1 prikazan je pregled požara u svijetu za razdoblje od 1993. do 2015. godine. Statistički podaci za ranije godine prenose se nepromijenjeni u odnosu na prethodna izvješća, iako se zemlje koje prvi put sudjeluju u izvješću često nude podatke za prethodne godine.  Sve više i više zemalja razvija nacionalne statistike o požaru i objavljuje svoje rezultate u lako dostupnim dokumentima.

Međutim, broj zemalja sudionica pada s prosječno 50 na godinu u razdoblju od 1997. do 2001. do 33 godišnje u razdoblju 2011-2015. Nadamo se da će budućnost vidjeti još više zemalja i više zemalja koje pružaju trenutne podatke.

Najnovije izvješće o požarima u svijetu CTIF-a možete pogledati OVDJE.

ctif.org

print