FOTO: Veliki požar kod Bednje, ugašen zajedničkim snagama hrvatskih i slovenskih vatrogasaca

Jučer, 10. travnja oko 19:30 sati, na području Općine Bednje u naselju Jamno izbio je veliki požar otvorenog prostora, za sada još uvijek pod nepoznatim okolnostima.

Kako smo doznali, na intervenciju su u 19:45 sati putem sirene i SMS poruka iz Vatrogasnog operativnog centra JVP-a Varaždin uzbunjena domicilna društva iz Cvetlina i Bednje. Zbog izrazito nepristupačnog terena na kojemu se nalazio požar i velikih strmih padina, brze reakcije vatrogasaca nisu bile moguće, a samim time ni dolazak vatrogasnih vozila do samog požara, što je zasigurno produžilo samo vrijeme gašenje požara.

Naime, u šumskom području na nadmorskoj visini višoj od 600 metara nalaze se dvije crkve, od čega je zanimljivo da jedna crkva na samom brdu pripada hrvatskoj strani, dok druga pripada našim susjedima – Sloveniji.

Požar koji se širio velikom brzinom zbog vjetra koji je jačao iz minute u minutu prelazi na teritorij Republike Slovenije, tako da su u pomoć u gašenju stigla i vatrogasna društva s pograničnog područja PGD Leskovec i PGD Tržec.

Zbog velike zahtjevnosti same konfiguracije terena na mjesto intervencije su pozvana i ostala društva iz okolice – DVD Lepoglava, DVD Kamenica i DVD Višnjica.

Nakon dugotrajne borbe s požarom, isti je stavljen pod nadzor oko ponoći, a kompletno je ugašen u 01:40 sati.

Ukupna opožarena površina je 5 ha na slovenskoj strani, te 12 ha na području hrvatske strane, te je na intervenciji ukupno sudjelovalo 7 vatrogasnih postrojbi sa 16 vozila i 70 vatrogasaca.

FOTO: DVD Bednja

print