HRŽENICA: 150 vatrogasaca uz pomoć zrakoplova gasit će požar Dravske šume

 

Temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku u 2022. godini, u organizaciji Hrvatske vatrogasne zajednice i vatrogasnih zajednica županija 10. lipnja 2022. na 6 lokacija diljem Republike Hrvatske održava se međuresorna vježba pod nazivom „Sigurnost 22“.

 

 

Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u suradnji s Vatrogasnom zajednicom općine Sveti Đurđ te sudjelovanje vatrogasnih snaga iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko-križevačke županije tog dana na području Općine Sveti Đurđ odnosno Hrženice provodi vježbu „Hrženica 2022“, kao jedan od šest segmenata spomenute složene vježbe.

Cilj vježbe je provjera funkcioniranja vatrogasnih postrojbi Hrvatske vatrogasne zajednice i Operativnog vatrogasnog zapovjedništva RH u odgovoru na veliki požar raslinja i druge vrste ugroza u pripremi turističke sezone, dok na lokaciji u Hrženici scenarij uključuje djelovanje vatrogastva i ostalih žurnih službi kod nekoliko dodatnih iznenadnih događaja – uključujući akcident s opasnom tvari odnosno istjecanje opasnog plina, zatim spašavanje sudionika prometne nesreće iz više vozila, gašenje požara električnog vozila i njegove baterije te potragu za nestalim osoboma na kopnu i u vodi, uz istovremeno zbrinjavanje više ozlijeđenih osoba. U dvosatnom događanju sudjelovat će 14 vatrogasnih postrojbi, zračne snage Oružanih snaga RH (canadair, air tractor, helikopter), HGSS-a, Crvenog križa, policije i Zavoda za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Vježba će na području Hrženice (kod Dravskog mosta) započeti u 8:30, a sva događanja moći će se pratiti samo s nasipa derivacijskog kanala na strani Međimurske županije. Tijekom vježbe biti će zatvoren promet županijskom cestom koja spaja Varaždinsku i Međimursku županiju, a prelazak mosta neće biti moguć od 8 do 12 sati. Posebno napominjemo da se vježba neće moći pratiti s područja Varaždinske županije zbog sigurnosti promatrača.

Održavanje vježbe na području Općine Sveti Đurđ iniciralo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Hrženica, koje kao najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo organizirano u seoskim sredinama u Republici Hrvatskoj, tijekom ove godine obilježava 150 godina svog uspješnog rada i djelovanja.

 

Parkirališta oko Dravskog mosta koja će se koristiti za promatrače vježbe “Hrženica 2022”

Vatrogasna zajednica
Varaždinske županije

print