“I Am Michael Dowden” (“Ja sam Michael Dowden”) postao trend na Twitteru nakon što je vatrogasac ispitivan pred sudom glede odgovornosti za gašenje požara londonskog nebodera Grenfell preplavljen s porukama podrške

Londonski vatrogasac koji se slomio tijekom davanja iskaza o tijeku intervencije preplavljen je porukama podrške.
Ispitivanje je prošlog ponedjeljka privremeno zaustavljeno nakon što je Michael Dowden, voditelj smjene u vatrogasnoj postaji North Kensington, postao uzrujan tijekom prikaza snimke katastrofe, snimljene mobitelom.

.

Požar nebodera Grenfell sredinom lipnja prošle godine izazvao je detaljne analize protupožarne preventive i reakcije operativnih snaga vatrogastva na događaje velikih razmjera

Požar nebodera Grenfell sredinom lipnja prošle godine izazvao je detaljne analize protupožarne preventive i reakcije operativnih snaga vatrogastva na događaje velikih razmjera

.
Odluke viših vatrogasnih službenika donesene tijekom intervencije te noći doživjele su intenzivnu provjeru, s obzirom da su isti stanovnicima naredili da ostanu u svojim stanovima gotovo dva sata.

Vatrogaščeva sestra Jane Dowden na Tweeteru je objavila poruku podrške, pišući: “Najhrabriji čovjek kojeg poznajem, jako ponosna što ga zovem svojim bratom.” Koristila je i oznaku #IAmMichaelDowden, preuzetu ubrzo od strane stotina ljudi u vlastitim porukama podrške.

Dave Webb je napisao: “Kao vatrogasni časnik zapovijedao sam mnogim, mnogim intervencijama, no promatrajući požar nebodera Grenfell zahvalan sam što se nikad nisam morao nositi s intervencijom koja bi bila barem približna ovoj po svojoj surovosti, složenosti i tragediji. Michael ti si čast za svoju profesiju, stojimo uz tebe. “

Mark Rowe je rekao: “Zapovjednik smjene Michael Dowden se suočio s nemogućim zadatkom u Grenfellovom paklu. Hrabro je vodio vatrogasce da rade sve što bi moglo učiniti te strašne noći. Ispitivati ga na način kojem smo svjedočili je sramotno #IAmMichaelDowden #Grenfell.”

.

.
Dajući iskaz tijekom drugog dana ispitivanja o vatrogasnoj intervenciji, 14-godišnji veteran londonske vatrogasne postrojbe slomio se kada su prikazane snimke zapaljenog tornja.
Zamoljen je da gleda snimke s mobilnog telefona snimljene približno u vrijeme kada je primijetio da je zapaljena fasada nebodera Grenfell. Časnik je dobio pauzu kako bi pomoću rupčića izbrisao suze iz očiju.

.

Dio žrtava tragičnog londonskog požara

Dio žrtava tragičnog londonskog požara

.

Upitan o tzv. “Stay put” uputama prema stanovnicima nebodera (službene upute od strane odjela za preventivu Vatrogasne postrojbe Londona, koje govore kako je u slučaju požara u neboderu najbolje zatvoriti se  u stan – op.a.), kazao je kako su “za njega, u tom trenutku vremena, pojednostavljanje i promjena politike boravka u punu evakuaciji bili nemogući.”

“U to vrijeme nisam imao materijalno-tehničkih sredstava – gledao sam 20 etaža iznad razine zahvaćene požarom, sa samo šest nazočnih navalnih vatrogasnih vozilam uz jedno centralno stubište.”

Dodao je: “Nisam mogao detaljno promisliti, to su bile refleksivne misli, tek sam kasnije imao dosta vremena za razmišljanje i obradu događaja, što nije bio slučaj tijekom same noći. Reagirao sam onako kako sam mislio da je najbolje, sukladno mojem dosadašnjem iskustvu, našavši se u nečemu što nikada prije nisam vidio.”

Rekao je da se počeo osjećati “nelagodno” u gašenju požara koji je započeo na četvrtom katu ubrzo nakon 1.16 sati, oko 22 minuta nakon prvog poziva na broj 999. Požar je u ovoj fazi bio prepun “iskrenja i pucketanja”, rekao je tijekom iskaza, pojasnivši kako nije znao da je na zgrada nedavno bila postavljena nova fasada.

Sir Martin Moore-Bick, voditelj istrage, izrazio je zabrinutost za dobrobit službenika.

standard.co.uk

print