INDONEZIJA: Biti će strijeljan svatko tko namjerno zapali vatru u šumi

“Cilj je da se to jednom shvate ljudi, koji su mnogo puta već upozoreni. Cilj je da pokažemo kako smo odlučni i ozbiljni”, rekao je pukovnik Refrizal, zapovjednik snaga za borbu protiv šumskih požara u Jambiju, prenosi Reuters.

Refrizal je napomenuo da će njegov nalog biti izvršen “odgovorno”.

Indonezijski mediji prenijeli su kako su vlasti u susjednoj provinciji Južna Sumatra, koja se takođe nalazi na otoku Sumatri, izdale isti nalog.

Pet indonezijskih provincija proglasilo je izvanredno stanje zbog šumskih požara, priopćila je Indonezijska agencija za izvanredna stanja (BNPB), a broj požara se u mnogim područjima povećao tijekom proteklog tjedna, navodi britanska agencija.

BNPB radi s mnogim vladinim granama, uključujući vojsku, na obuzdavanju vatrene stihije.

Glasnogovornik BNPB-a Sutopo Purwo Nugroho napisao je na Twitteru kako vojne snage za borbu protiv požara u Jambiju rade na gašenju požara na području od 10 hektara te dodao da su vlasti utvrdile kako je jednu regiju u Jambiju “namjerno zapalio” vlasnik tog posjeda. Veći dio žarišta nalazi se na Kalimantanu, indonezijskom dijelu otočja Borneo, uz nekolicinu na otocima Sumatri i Javi.

Agencija je prethodno upozoravala na moguću eskalaciju šumskih požara, uz očekivan vrhunac sezone suše rujnu. Indoneziju redovno pogađaju šumski požari, često rezultirajući zagušljivim dimom koji prekriva čak i susjedne zemlje poput Singapura i Malezije.

Razvedeni arhipelag jugoistočne Azije neke od najvećih šumskih požara pretrpio je 2015. godine, pogodivši Sumatru i Kalimantan. Svjetska banka, citirajući vladine podatke, objavila je kako je u tim požarima od lipnja do listopada izgorjelo 2.6 milijuna hektara zemljišta u Indoneziji, prouzročivši ekonomsku štetu u iznosu od 16 milijardi američkih dolara.

Isušivanje i prenamjena močvarnih zemljišta, često pokrenutih radi pretvaranja u plantaže palminog ulja,  znatno su doprinijeli intenzitetu ugroze od požara, navodi Svjetska banka.

reuters.com

print