JUŽNA KOREJA: Jedan SMS o nastanku ugroze trenutačno putuje prema milijunima stanovnika

Tijekom svog radnog posjeta Južnoj Koreji ruski ministar za krizna stanja Vladimir Pučkov upoznat je s radom Državnog centra za praćenje nepogoda i prognoziranje, smještenog u Seoulu.

“Drago nam je što smo imali ovaj susret. Naravno da smo vrlo zainteresirani za iskustva korejskih kolega koji su izradili ovaj sustav za situacijsko praćenje”, rekao je ruski ministar. Naveo je kako njegovo ministarstvo također posjeduje i konstantno razvoja sustav za upravljanje kriznim stanjima. Tako djeluje Državni centar za upravljanje katastrofama u Moskvi i korespondirajući centri u svih 85 regija Rusije.

Spomenuo je kako Rusija ima više od 24 000 jedinica lokalne samouprave, pri čemu svaka posjeduje vlastiti jedinstveni dojavni centar.

“Konstantno nadziremo sve prirodne ugroze, akcidente uzrokovane ljudskim aktivnostima, velike prometne nezgode i druge probleme”, naglasio je Pučkov.

O Ken Ren, voditelj Informativnog odjela južnokorejskog Državnog Centra za praćenje nepogoda i prognoziranje, upoznao je nazočne s tijekom njihovih informacija prema Ministarstvu unutarnjih poslova i sigurnosti, odnosno sustavu izvješćivanja koji je podjednak  istovjetnom ruskom centru na državnoj razini. Korejski Centar ima dva situacijska centra u Seoulu i Sokchou, čiji zaposlenici idu na pogođena područja.

Dodao je i kako njihova ustanova uzbunjuje stanovništvo putem mobilnih telefona.

“Naši ljudi u vlastitim mobitelima imaju posebnu funkcionalnost te svi oni putem satelita istovremeno mogu primiti tekstualnu poruku o nastaloj ugrozi. Osoblje koje dežura u našem centru prigodom nastanka ugroze donosi odluku o slanju takve poruke”, izjavio je O Ken Ren, dodavši kako su općine nedavno također dobile mogućnost slanja takvih poruka.

en.mchs.ru

print