LUDBREG: Dvadeset novih vatrogasnih dočasnika spremno za najsloženije izazove

 

Krajem ožujka, nakon dvomjesečnog programa osposobljavanja, ludbreška regija postala je bogatija za 20 novih vatrogasnih dočasnika. Rezultat je to nastavka uspješne suradnje vatrogasnih zajednica koje djeluju na području istočnog dijela Varaždinske županije, ne samo u području vatrogasne operative, već svih segmenata provedbe vatrogasne djelatnosti.

Kroz nešto manje od 100 nastavnih sati, u kojima su veći dio programa predstavljale različite praktične vježbe, polaznici su učili gradivo iz 8 predmeta, položivši uspješno završni ispit pred predavačima nominiranim od strane Vatrogasne zajednice Varaždinske županije.

Veliki „finale“ programa predstavljala je završna vježba provedena na objektima bivšeg ludbreškog mlina, u ovom slučaju idealna kao poligon za aktivnosti poput spašavanja s visina, gašenja požara zapaljivih tekućina, unutarnje navale, itd. Vježbom je pod budnim okom vježbatelja rukovodio Damir Kraus, predavši na kraju prijavak Jurici Havaiću, pomoćniku županijskog vatrogasnog zapovjednika za ludbrešku regiju, s obzirom da je i to bilo dijelom obuke polaznika koji bi ubuduće trebali preuzeti zapovjedne dužnosti u vlastitim dobrovoljnim vatrogasnim društvima.

Domaćin većeg dijela programa bilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Ludbreg, na čelu sa svojim zapovjednikom i vježbateljem Juricom Havaićem, uz kojeg je većinu vježbi odradio Stjepan Kovaček, zapovjednik Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ i organizator svih programa osposobljavanja vatrogasnih kadrova u ludbreškoj regiji tijekom protekla dva desetljeća. U svojim su prigodnim govorima novim dočasnicima oba spomenuta predavača iskazala veliko poštovanje i ponos zbog iskazane motivacije za kompletan program obuke, interes za brojnim stručnim detaljima i općenito uzornog držanja u svim elementima programa.

Iako je program upisalo 27 polaznika, zbog naporne dinamike i složenih fizičkih uvjeta  provedbe praktičnih vježbi njih 20 uspjelo je doći do završnog ispita te ga uspješno položiti. Među novim vatrogasnim dočasnicima njih deset je iz Vatrogasne zajednice općine Veliki Bukovec, petero iz Vatrogasne zajednice općine Sveti Đurđ, troje iz Vatrogasne zajednice Grada Ludbrega te dvoje iz Vatrogasne zajednice općine Mali Bukovec.

 

 

Stjepan Kovaček

Fotografije: Filip Kovaček, Dražen Vađunec,
Jurica Havaić, Stjepan Kovaček

print