NAJAVA: Vatrogasni kongres u Novom Sadu

 

Posljednjih je godina na području jugoistočne Europe razvidan znatan porast broja različitih neformalnih obrazovnih događanja, odnosno seminara, radionica, konferencija i  kongresa. Organizacija Vatrogasnog kongresa od strane Vatrogasnog saveza Vojvodine prvi je takav iskorak na području Srbije. Naime, nakon višegodišnjeg sudjelovanja njihovih predstavnika na srodnim događanjima u regiji, krajem rujna ove godine oni će biti domaćinima stručnog skupa vatrogasaca najviše razine.

Pod geslom „Svi smo uključeni!“ u Novom Sadu će se od 27. do 29. rujna ove godine održati Vatrogasni kongres, uz očekivano sudjelovanje stručnjaka iz područja zaštite od požara odnosno vatrogastva iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske, Makedonije,  Rumunjske, Slovačke, Slovenije i Srbije. Očekuje se oko 300 sudionika samog događanja iz redova vatrogastva i 100 sudionika iz područja znanosti. Pored teorijskih predavanja, osmišljene su i praktične te simulacijske vježbe koje svakom sudioniku daju mogućnost da sudjeluje u sadržajima koje dosad nije upoznao. Uz vježbe su osmišljene radionice i izložbe, kao i postavi vatrogasnih eksponata iz povijesti vatrogastva.

Vatrogasni kongres se kao ideja javio nakon realizacije 1. Vatrogasnog seminara “Osposobljavanje vatrogasne organizacije Vojvodine za reagiranje u izvanrednim situacijama”, održanog u Deliblatskoj Peščari, pri čemu je uspostavljena suradnja s većinom  vatrogasnih organizacija u regiji. Vatrogasni savez Vojvodine je potom imenovao tim zadužen za organizaciju svih događaje ove vrste, čiji je naredni projekt upravo ovaj kongres.

„Ovo je sam početak organiziranja stručnih skupova kod nas u Vojvodini na ovaj način. Svaki početak je težak, no ohrabruje me činjenica da je danas mnogo više autora koji su zainteresirani za izlaganje radova i tvrtki za predstavljanje vatrogasno-spasilačke opreme.
Mi smo uvidjeli da je neophodno da se osim nadanja i kritiziranja poduzmu određeni koraci za poboljšanje stručnog mišljenja. Vatrogasni stručni skupovi su od izuzetnog značaja za opstanak, ali i prezentaciju vatrogasne struke. Ponosno možemo reći da nam na ovom putu podršku daju skoro sve vatrogasne organizacije iz zemlje, ali i regije. Vatru gasi, brata spasi!“ – rekao nam je u prigodnom razgovoru Mirko Ilić, predsjednik Organizacijskog odbora za organizaciju Vatrogasnog kongresa, viši vatrogasni časnik odnosno diplomirani inženjer zaštite od katastrofalnih događaja i požara.

Vatrogasni kongres Vatrogasnog saveza Vojvodine predstavlja događaj koji je namijenjen stručnoj vatrogasnoj javnosti i osmišljen da na moderan način učini dostupnima nove tehnologije te time omogući transparentan razvoj vatrogasne struke. Kombinacijom različitih događaja i sadržaja koji su dio samog događanja sudioniku se daje mogućnost izbora vrste i kvaliteta željenog sadržaja.

Važno je istaknuti da je Naftna industrija Srbije strateški partner kongresa. Nadalje,  interes odnosno potporu za vlastito predstavljanje na kongresu iskazali su brojni  proizvođači i distributeri vatrogasne te spasilačke opreme, a dosad je potvrđeno sudjelovanje tvrtki Alvidis, Vatrosprem proizvodnja, Rasel d.o.o., Medicinski instrumenti i tehnologija, Husqvarna, Weber Rescue i Mile Dragić proizvodnja. Zainteresiranost za ovaj skup je na zavidnoj razini u odnosu na prethodni vatrogasni seminar kada je mnogo manji broj izlagača sudjelovao u predstavljanju opreme, ali i davanju podrške samom događaju. Značajnu potporu organizator ima od Visoke tehničke škole strukovnih studija iz Novog Sada, kao najstarijoj obrazovnoj instituciji za školovanje kadrova iz područja zaštite od požara.

Na ovom skupu sudjelovati će i nekoliko predavača iz Hrvatske, sukladno pozivu organizatora odnosno dobrim iskustvima njegovih predstavnika na sličnim skupovima u našoj zemlji, poglavito na tradicionalnom Stručnom skupu vatrogasaca u Opatiji.

Više informacija o Vatrogasnom kongresu Vatrogasnog saveza Vojvodine možete saznati na njihovoj zasebnoj web stranici na adresi www.vatrogasni-kongres.com.

print