NJEMAČKA: Vatrogasci Hamburga uspješno proveli akciju “Prolaz za spašavatelje”

Prošlog utorka navečer u 18 sati započeta je zajednička akcija “prolaz  za spašavatelje” vatrogasne postrojbe u Hamburgu i tamošnje policije, obuhvativši cijelu četvrt Barmbek-Nord. Cilj ove akcije bio je senzibiliziranje i edukacija stanovništva okruga glede nužnih prostornih uvjeta za prolaz intervencijskih vozila vatrogasne službe, posebno u skučenim uvjetima parkiranja. Automobilske ljestve iz vatrogasno-spasilačke postaje Barmbek F23, u pratnji policije i nadležnog vatrogasnog zapovjednika, zaputile su se lijevo i desno od Ulice Fuhlsbüttler, u sklopu čega je provjeravano ima li dovoljno prostora za prolaz vatrogasnih vozila.

.

.

Vozilo za spašavanje s visina po prvi se puta moralo zaustaviti u ulici Genslerstrasseu. Zastoj je nastao zbog nepovoljno parkiranog automobila, pri čemu je vatrogasno vozilo moglo proći samo  uz ponavljanje kretanja naprijed-natrag. Automobilske ljestve duge su oko 10 metara i široke 2,50 metara. Stoga nemaju manevarske sposobnosti poput malog automobila i trebaju više prostora na ulici kako bi se nesmetano vozile kroz zavoje. Ukoliko je određeno mjesto blokirano zbog nepažljivog ili krivog parkiranja, žurne službe grada Hamburga “usko grlo” mogu proći samo pomnim i sporim manevriranjem. To iziskuje gubitak dragocjenog vremena, nužnog za uspješno spašavanje ljudskih života iz opasnih situacija.

Srećom, policija je ovoga puta trebala organizirati samo nekoliko operacija vuče vozila, a neki od vozača čak su maknuli automobil “na vrijeme”, prije nego što je vučno vozilo stiglo na lokaciju. Preventivna akcija koja se provodi već nekoliko godina, a služi prvenstveno za senzibiliziranje stanovništva, očito je imala učinak – barem u utorak navečer u Barmbek-Nordu. Vatrogasna postrojba Hamburga zadovoljna je rezultatima ove akcije “mjesto za spašavatelje”, koja će redovito biti ponavljana zajedno s policijom Hamburga.

feuerwehr.de

print