NJEMAČKA: Vatrogasci SAD-a i NATO-a zajednički se uvježbavaju

 

Pripadnici Vatrogasne akademije Američkih zračnih snaga u Europi, dodijeljeni 435. Građevinskoj i obučnoj eskadrili, u zračnoj bazi Ramstein u Njemačkoj proveli su 5. listopada vježbe gašenja požara u okviru USAFE NATO Firefighter Partnership obuke.

“Sudionici su bili izuzetno dobri”, izjavio je poručnik Justin Domingo, savjetnik u 435. Eskadrili za podršku u nepredviđenim slučajevima. “Većina sudionika već su iskusni vatrogasci, tako da općenito nemaju problema”.

Ovaj trening poboljšava interoperabilnost s latvijskim i litavskim vatrogascima u okviru zračnih snaga i osigurava osposobljenost, uvježbanost i stručnost spasilačkih službi. “Ovo je treća vatrogasna obuka ove godine kojoj smo domaćin”, rekao je Domingo. “Radujemo se nastavku tih događaja kako bismo održali veze koje smo izgradili tijekom razvijanja interoperabilnosti unutar NATO-a”.

Oko 20 vatrogasaca iz zemalja članica NATO saveza sudjelovalo je u petodnevnoj obuci usmjerenoj na upoznavanje postupaka rada kod pada i požara zrakoplova, s ciljem omogućavanja zajedničkog rada partnera u bilo kojoj situaciji.

“Saveznici NATO-a uvijek su spremni na izazov te donose puno motivacije i energije u svaku situaciju, bilo da se radi samo o raspravi u učionici ili praktičnoj obuci”, rekao je nadnarednik Germane White, vježbatelj za vatrogasne i spasilačke službe u okviru 435. Eskadrile za podršku u nepredviđenim slučajevima.

Polaznici su naučili elemente vatrogasne taktike poput rukovanja mlaznicama, polaganja tlačnih vodova, prisilnog ulaska, operacija traganja i spašavanja te spašavanja u skučenom prostoru.

“Počašćen sam mogućnošću rada u svojstvu vježbatelja za naše NATO saveznike. Oni toliko ulažu sebe da je doista važno poučiti ih i pomoći im s određenim taktikama koje možda ne poznaju.”

Američki zrakoplovi prisutni su diljem Europe, a hitni slučajevi mogu nastati u svakom trenutku. Provodeći ovu izobrazbu, instruktori pripremaju saveznike NATO-a za nepredviđene operacije i humanitarne misije.

izvor: firefighternation.com

print