Određen datum novog suđenja za kornatsku tragediju

Novi sudski postupak za najveću vatrogasnu tragediju u Hrvatskoj u kojoj je prije devet godina u požaru na Kornatu stradalo dvanaest vatrogasaca, zakazan je na Županijskom sudu Zadru za ponedjeljak, 19. rujna. Ponovljeni postupak protiv bivšeg šibensko-kninskog zapovjednika Dražena Slavice, pred izmijenjenim sudskim vijećem, vodit će zamjenik predsjednice Kaznenog odjela Županijskog suda u Zadru Boris Radman.

Suđenje Slavici počelo je u studenom 2010. nakon što je odlukom Vrhovnog suda sa šibenskog prebačeno na Županijski sud u Zadru.Sudsko vijeće Vrhovnog suda RH ukinulo je međuitim oslobađajuću presudu nakon što je utvrđeno da je zadarski sud učinio previd jer je sudio po Kaznenom zakonu iz 1997. godine prema kojem, po određenoj visini kazne, u Sudskom vijeću treba biti pet sudaca, a ne tri koliko ih je bilo tijekom sudskog postupka.

Tužiteljstvo je Slavicu optužilo za kazneno djelo protiv opće sigurnosti, jer je na otok Kornat poslao dvojicu maloljetnika, civilnoga ročnika te vatrogasce koji nisu završili obuku helikopterskoga desantiranja. Osim toga, na teret mu se stavljalo i kašnjenje s akcijom spašavanja unesrećenih. rasvjetljavanje uzroka i okolnosti strašne nesreće iznad uvale Šipnat na otoku Kornatu.

Foto i tekst: zadarski.hr

print