Ova djeca žele postati vatrogasci i od malih nogu uče o tom plemenitom pozivu

 

Mnoga djeca sanjaju da će jednog dana postati policajci, liječnici, astronauti ili vatrogasci. Postoje i oni koji su taj san odlučili ostvariti već u djetinjstvu pa se upisuju u članove vatrogasnih mladeži svojih lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava. Tako već sa šest godina mogu odjenuti zaštitnu opremu, u ruke primiti vatrogasno crijevo i bolje upoznati omiljeno vozilo, a pritom i naučiti kako reagirati u opasnim situacijama.

Upravo sada Dobrovoljno vatrogasno društvo Šestine iz Zagreba upisuje nove članove u svoje mlade redove, a jedini preduvjet koji buduće vatrogaskinje i vatrogasci trebaju zadovoljiti je dob.

 

 

“Član vatrogasne mladeži može postati svako dijete s navršenih šest godina. Uče o vatrogasnoj opremi, koja se nalazi na vatrogasnom vozilu i van njega, čemu ona služi i kako se njome rukuje, zatim uče koja je vatrogasna zaštitna oprema te je pravilno obući u što kraćem vremenu. Također, djeca uče što sve spada u vatrogasni posao, kako reagirati u opasnim situacijama te se upoznaju s različitim vatrogasnim pojmovima. Sve se aktivnosti provode kroz igru, na djeci zanimljiv način”, otkrila nam je Katarina Vučko iz DVD-a Šestine koja je jedna od troje voditelja vatrogasne mladeži.

Treninzi vatrogasne mladeži u ovom se društvu odvijaju jednom tjedno, a traju sat vremena, osim prije natjecanja kada se sastaju i češće.

 

 

“Na početku druženja uglavnom se zagrijavamo kroz razne igre. Onda vježbamo za natjecanja, radimo ostale vatrogasne vježbe i igre te na kraju ostavimo par minuta za razgibavanje, a nerijetko se i počastimo sokom i grickalicama”, opisala je Vučko jedan susret u njihovom prostoru.

Za djecu su takve aktivnosti nove i dobro ih prihvaćaju. Najveći interes vlada za vatrogasnom opremom i vatrogasnim igrama.

“Vole igre u kojima i sami mogu rukovati vatrogasnom opremom u kombinaciji s primjerice vodenim balonima. Često im dajemo da sami odaberu koje ćemo aktivnosti raditi, a to ih dodatno motivira”, rekla je Vučko.

 

 

Danas je u DVD-u Šestine velik broj operativnih članova, a oni najaktivniji su počeli djelovati već kao mladež.

“Djeca u DVD-u vide nešto drugačije, novo i zanimljivo te se ubrzo javlja interes koji s godinama prerasta u ljubav prema vatrogastvu. Najponosniji smo kada netko od naših najmlađih kaže kako će postati vatrogasac kada poraste. Nadamo da će ih svake godine biti sve više”, zaključila je Vučko.

izvor: index.hr

print