Prihvaćanje tradicija u suvremenoj vatrogasnoj službi

 

Današnja vatrogasna služba u svijetu koristi neke od najsofisticiranijih i tehnološki naprednih raspoloživih uređaja. Vatrogasci s dugom karijerom svjedoče napretku podjednako u zaštiti vatrogasaca i osiguravanju uvjeta da njihov rad bude učinkovitiji i sigurniji. Stariji vatrogasci zacijelo se prisjećaju početaka svoje karijere, kada se činilo da je njihova tadašnja oprema vrlo napredna u usporedbi s nekim starim kamionima i opremom. No, današnji „friški“  vatrogasci s druge strane gledaju opremu na koju su se neki oslonili prije recimo 30 godina i pitaju se kako je bilo moguće ugasiti požar.

Napredak u opremi, tehnologiji i postupcima je zapanjujuć i suvremeni vatrogasci prihvaćaju tu evoluciju, znajući da ih čeka još mnogo toga u njihovoj karijeri. Ova najnovija generacija vatrogasaca rođena je u eri tehnologije, a ti pripadnici vatrogastva ne mogu očekivati ​​ništa drugo osim nastavka tehnološkog napretka.

Oprema poput termalnih kamera može vrlo brzo i precizno locirati žrtve. U usporedbi s vatrogascem koji je jednom rukom pretraživao sobu na vanjskom zidu, a drugom rukom tražio moguću žrtvu, čini se čudnim što smo nekada uopće pronašli žrtve. Visokorazvijene  tkanine koje se koriste za našu osobnu zaštitnu opremu mnogo su bolje od gumenih kaputa, aluminijskih kaciga i visokih čizama koje su nekada bile dio standarda. Prijenosni radio uređaji i uređaji za kontrolu kretanja sada su dio standardne opreme svakog vatrogasca, dok je nekada jedini prijenosni radio uređaj na požarištu bio rezerviran za zapovjednika i bio je veličine malog kovčega. Vatrogasna vozila dizajnirana su na način da se skrbi o sigurnosti  vatrogasca, sa značajkama kao što su suvremena klimatizacija, zvučna izolacija, sigurnosni pojasevi, snažni motori i sustavi kočenja, te komunikacijska i računalna oprema na dohvat ruke voditelja intervencije.

Na temelju napora brojnih organizacija posvećenih razvoju sigurnosti, organizacija za zaštitu radnih prava i drugih profesionalnih institucija, većina vatrogasnih postrojbi svoje aktivnosti provodu u skladu sa specifičnim smjernicama ili standardnim operativnim postupcima, izbjegavajući konfuziju i osiguravajući odgovornost te nadasve sigurnije intervencije kod požara. Ovaj jedinstveni proceduralni razvoj omogućuje svakom vatrogascu da shvati što se očekuje od njega, kao i svakog drugog vatrogasca koji djeluje u intervenciji. Usvajanje standardnih razina obuke za vatrogasce (u SAD-u postoji propis broj 1001, razvijen od strane Nacionalnog udruženja za zaštitu od požara, poznatijeg kao „NFPA“, koji nosi naziv „Norma  za profesionalne kvalifikacije vatrogasaca“). Obuka u skladu s tim razinama znači da su vatrogasci u potpunosti spremni preuzeti svoju ulogu u svojoj vatrogasnoj postrojbi. Sljedeći povijesni korak u razvoju vatrogasne službe je usvajanje sustava upravljanja incidentima. Ova  operativna pravila pružaju sustavnu strukturu za postizanje operativnih ciljeva u bilo kojoj vrsti izvanrednog događaja. Sada se može odgovoriti na bilo koji incident na bilo kojem području, s jasnom ulogom u intervenciji. Vatrogasci i njihovi zapovjednici mogu unaprijediti svoje znanje stručnim razvojem kroz programe koji se nude u nacionalnim vatrogasnim strukovnim institucijama, kao i studijskim programima na mnogim sveučilištima.

Očigledno je da je napredak vatrogasne službe nezaustavljiv, što suvremenim vatrogascima omogućava da na hitne slučajeve reagiraju opremljeni najboljom opremom, tehnologijom, obukom i operativnim smjernicama boljim nego ikada prije.

Koliko god svaki današnji mladi vatrogasac koji ulazi u vatrogasnu službu cijeni i očekuje uporabu najnovijih tehnologija, čini se da oni imaju žude za poviješću i tradicijom vatrogasne službe koju su razvijale prijašnje generacije njihovih kolega. Rijetko je koja struka toliko prožeta konstantnim povijesnim obogaćivanjem vlastite tradicije i povijesti. Vatrogasci njeguju povijesnu vezu s kolegama i povijesnim događajima poput požara koji su bili aktualni  prije njihovog vremena. U filmu „Backdraft“ postoji scena u kojoj je nekoliko vatrogasaca u vatrogasnoj postaji, a na zidu iza njih stoji zastavica na kojoj piše “Vatrogasna služba u Chicagu, 150 godina tradicije bez ikakvih poteškoća.” Strast koju vatrogasci osjećaju za svoju izabranu profesiju strast je koja vjerojatno ne postoji ni u jednoj drugoj djelatnosti. Vatrogasci osjećaju ovu povezanost s prošlošću vrlo duboko i žele nastaviti razvoj tradicije  vatrogasne službe kroz svoju karijeru. Kako napreduju njihove karijere i postaju mentori mlađim vatrogascima, žele ovu tradiciju prenijeti na sljedeću generaciju.

Kada vatrogasci započnu svoju karijeru, uče o povijesnom razvoju vlastitih organizacija, s obzirom da instruktori diljem svijeta program obuke započinju pregledom povijesti vatrogasne službe. Instruktori puno govore o svojim iskustvima i obično su puni „ratnih priča“ o prošlim danima i osobama koje su zaslužne za razvoj vatrogastva. Novi vatrogasci ubrzo još jače požele biti dio ove velike obitelji i čuti još živopisnih priča iz povijesti vlastite postrojbe. Oni su željni zauzeti svoje mjesto u povijesti vatrogasne postrojbe kojoj su se pridružili.

Naše tradicije mogu se pratiti do Rima, gdje je prvi priznati protupožarni sastav organiziran od cara Augusta u 23. godini prije Krista i nazvan je Familia Publica. Ova postrojba bila je sastavljena od robova i imala je ograničen uspjeh. Nešto što vatrogasci u mnogim dijelovima svijeta koriste je „Malteški križ“. Podrijetlo malteškog križa potječe iz vremena križarskih ratova. Saraceni bi se branili od napada bacanjem staklenih posuda ispunjenih naftom na kršćanske vitezove. Nakon što bi kršćanski vitezovi bili prekriveni naftom, Saraceni su na njih bacali plamteće baklje, uzrokujući njihovo spaljivanje unutar oklopa. Preživjeli kršćanski vitezovi dobivali bi kasnije križ kao znak priznanja za prikazanu hrabrost tijekom tih napada. Spomenuti križevi postali su poznati kao Malteški križevi. Ovaj simbol hrabrosti i časti  preuzeli su kasnije i vatrogasci.

U vrijeme prije nego što su radio postaje postale uobičajena pojava na požarištu, zapovjedi i upute zapovjednika često su upućivane trubljama. One su u začetku bivale vrlo ukrašene i postale su simbolom autoriteta. U današnjoj vatrogasnoj službi trube su zamijenjene radio komunikacijom, no taj simbol autoriteta još uvijek je dio moderne vatrogasne službe. U SAD-u se simboli trube sada koriste za određivanje zvanja vatrogasnih časnika. Jedna truba označava poručnika, dvije trube označavaju natporučnika, a zlatne trube označavaju zapovjednika. Zapovjednik vatrogasne postrojbe nosi simbol s pet ukrštenih truba. Vatrogasci i vatrogasni časnici dugo i naporno uče kako bi stekli čast nošenja truba na ovratniku.

U vatrogasnim postajama diljem zemlje zidovi su prekriveni prikazima velikih požara i drugih događaja na koje se postrojba odazvala svojom intervencijom, kao i nove opreme dodijeljene postrojbi tijekom godina. Na njima se mogu također naći i slike članova postrojbe koje  datiraju unazad mnogo godina. Novinski članci koji prikazuju herojske napore članova postrojbe također se mogu naći uokvireni na zidovima.

Vatrogasna vozila, koja izazivaju uzdahe kada prolaze ulicom, pokretna su priča o samoj postrojbi. Stoga se uvijek čuvaju u impresivno „netaknutom“ stanju. Brojevi telefona za žurne pozive obično su prikazani na sve četiri strane vozila, eventualno i na krovu. Većina vatrogasnih postrojbi ima svoj vlastiti amblem, logotip ili slogan koji ukazuje na baštinu postrojbe. Ovi logotipi ili amblemi su važan dio vatrogasne postrojbe i razlikuju je od ostalih vatrogasnih postrojbi. Amblemi doprinose visokom moralu i kolegijalnosti unutar vatrogasnih postrojbi. Mogu se naći na samom vatrogasnom domu (iznutra i izvana), opremi i na amblemima. Vatrogasci su vrlo ponosni na njih.

Teško je zamisliti drugu profesiju koja otvoreno prikazuje svoju povijest i tradiciju kao što je slučaj kod vatrogastva. Mladi se rado postrojavaju u našim redovima, prolaze teške teorijske i praktične testove kako bi postali dio vatrogasne službe, svjesni svih tih tradicija i duboke povijesti koju vatrogasna služba obuhvaća. Vrlo su željni postati dio toga. Zato je na drugom kraju vatrogasne karijere vatrogascima jednako teško napustiti ovu profesiju, kada za to dođe vrijeme.

print