Proglašeno izvanredno stanje zbog požara u Velikoj Britaniji

Više desetaka vatrogasnih postrojbi i dalje se bori protiv “agresivnog požara koji se brzo širi” na tresetištima diljem Lancashirea, javlja BBC.

Zbog vjetra velike brzine, nastala su dva požarišta te je proglašeno izvanredno stanje. Policija je izdala obavijest pješacima i motoristima da se klone Winter Hilla i Scout Roada kraj Boltona.

.

.

Postrojbe su gasile požar cijelu noć, a iz vatrogasne službe su rekli kako su intervencije trajale do 4.30 ujutro. Postrojbe iz svih krajeva zemlje pridružile su se vatrogascima i vojsci kako bi gasile drugi požar u Saddleworth Mooru, u Greater Manchesteru, koji je počeo prije tjedan dana. Zbog požara u Winter Hillu i Scout Roadu, cijela regija je prekrivena dimom i pepelom. Ljudi iz obližnjih pokrajina zamoljeni su da drže vrata i prozore zatvorenima. Požar koji je u četvrtak započeo blizu glavnog odašiljača televizije tinja na površini od 5 kilometara kvadratnih.

Mladić uhićen zbog sumnje da je podmetnuo požare

Dvadesetdvogodišnjak iz Boltona uhićen je u petak pod sumnjom da je podmetnuo požare s namjerom ugrožavanja života.

Upravitelj vatrogasne službe iz Lancashirea Tony Cook izjavio je kako se na terenu odvijaju vrlo intenzivne borbe s vatrom te da se požar gasi pomoću sprava, ali i ručno. Kopaju se i posebni rovovi kako bi se pokušale spasiti zgrade, a kanader ispušta vodu da ugasi plamen. Oko 120 vatrogasaca raspoređeno je na sedam područja u Tamesideu i Winter Hillu.

Pomoćnik glavnog zapovjednika vatrogasaca Dave Keelan je izjavio: “Vremenske prilike su iznimno izazovne i ponosan sam na težak posao i hrabru predanost naših vatrogasaca.”

Oko 100 vojnika iz 4. bataljuna Kraljevske vojske Škotske poslano je iz vojarni u Yorkshireu u četvrtak kako bi pomogli vatrogascima u Saddleworthu u prvih 48 sati, a na zahtjev gradonačelnika Greater Manchestera Andyja Burnhama, ostat će do ponedjeljka popodne.

index.hr

print