RUSIJA: Hrvatska reprezentacija stigla na Svjetsko prvenstvo u vatrogasnom sportu

 

Tijekom ovoga tjedna hrvatsko je vatrogastvo ponovno zastupljeno na natjecanju svjetske razine. Naime, ruski grad Saratov od 8. do 16. rujna domaćin je Svjetskog prvenstva u vatrogasnom sportu, manifestacije koju posljednjih dvadesetak godina organizira Međunarodna sportska federacija vatrogasnih i spasilačkih službi sa sjedištem u Moskvi.

“Vatrogasni sport” je specifičan oblik natjecanja vatrogasaca, pokrenut 1937. godine u bivšem Sovjetskom Savezu. Natjecateljski timovi natječu se u različitim vježbama vezanim uz vatrogastvo, poput penjanja ljestvom kukačom na improvizirani toranj, razvijanje vatrogasne navale kod simuliranog požara pomoću prijenosne motorne vatrogasne pumpe,  štafetne utrke s preprekama, itd.
Međunarodna natjecanja u vatrogasnom sportu održavaju se od 1968. godine. Provode se u muškoj i ženskoj seniorskoj kategoriji, a 2010. godine u Kazanu je po prvi puta u zasebnoj kategoriji nastupila vatrogasna mladež odnosno juniori.

Ovim se oblikom natjecanja u hrvatskom vatrogastvu pred nekoliko godina prva započela baviti Vatrogasna sportska udruga Žiškovec, na čelu s njezinim predsjednikom Radovanom Zadravcem, dugogodišnjim vatrogasnim dužnosnikom. Spomenimo da je isti nakon nekoliko godina rada postao i jednim od nekoliko zamjenika predsjednika svjetske federacije.
Uz članove Udruge koji prije svega dolaze s područja cijelog Međimurja, s aktivnim sudjelovanjem u ovim natjecanjima započelo se i u susjednoj Varaždinskoj županiji, zahvaljujući DVD-u Varaždinske Toplice, predvođenom zapovjednicom Marinelom Belavić.

Reprezentacija Republike Hrvatske na ovogodišnjoj svjetskoj smotri vatrogasaca sportaša u Rusiji sastavljena je od članova DVD-a Domašinec, Gardinovec, Varaždinske Toplice, Kaštel Gomilica, Hrženica, Štefanec, Vučetinec i Žiškovec.
U subotu 7. rujna u Žiškovcu ispred vatrogasnog doma na putu za Rusiju ispraćen je veći dio reprezentacije, a uz njihove najmilije na put ih je ispratio i Mladen Novak, predsjednik Skupštine Međimurske županije. Gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, koja je također bila na ispraćaju, u Rusiji će ih bodriti s tribina.

 

 

U kategoriji juniorki nastupit će: Lucija Koščak, Anabella Pokrivač, Enna Trupković, Emina Bočkaj, Ema Hajdarović, Anamaria Ovčar i Stela Purić. U kategoriji juniora nastupaju: Marko Dvorski, Emanuel Strahija i Ivan Bedeković. U seniorskoj ženskoj kategoriji nastupaju: Ivana Kovač, Mateja Vugrinec, Ana Vukalović, Jelena Vugrinec, Jana Huzjak, Lea Rissi, Mateja Dvorski i Lana Šimek. Voditeljica je Marinela Belavić.
U muškoj kategoriji seniora nastupaju: Luka Živko i Ivan Ratković te treneri i voditelji Radovan Zadravec i Josip Kranjčec.

 

 

Predstavnici reprezentacije su Dragica Ratković, gradonačelnica Varaždinskih Toplica, Milivoj Taslak, predsjednik Savjeta za vatrogasnu mladež HVZ-a i Stjepan Kovaček, urednik portala vatrogastvo.hr.

Direktan video prijenos svih glavnih događanja može se pratiti putem glavne web stranice svjetske federacije odnosno sljedećih linkova:

 

vatrogastvo.hr

print