RUSIJA: Obilježavanje Mjeseca sigurnosti

Obilježavanje mjeseca sigurnosti u punom je zamahu diljem Rusije. Ministarstvo za krizna stanja (Emercom) u suradnji s izvršnim vlastima u tom smislu provodi različite aktivnosti u razdoblju od 15. kolovoza do 15. rujna.  Svrha Mjeseca sigurnosti je edukacija djece i mladeži u smislu djelovanja kod kriznih situacija, poučavanje o sigurnosti na cestama i prilagodba djece okruženju nakon dugih ljetnih praznika.

Tisuće predavanja o sigurnosti provedeno je diljem zemlje tijekom posljednjih gotovo mjesec dana. Na području regije Vladimir tako je provedeno više od 300 predavanja, više od 170 evakuacijskih vježbi vezanih uz opasnost od požara i drugih nepogoda, 112 posjeta vatrogasnim i spasilačkim službama.

Jučer je organiziran dan otvorenih vrata Sveruskog istraživačkog instituta za sigurnost od požara Emercoma. Učenici Škole broj 9 u Balashikhi tijekom posjeta Institutu upoznati su s poviješću vatrogastva i civilne zaštite u Rusiji, sustavu uzbunjivanja žurnih službi, kao i općenito aktivnostima Ministarstva i Instituta kao njegove sastavnice. Djeca su posjetila i Robotički centar i Robotičku vatrogasnu postaju.

Sveruska predavanja o sigurnosti održana su u Rostov na Donu u  Parku Revolucije. Stotine studenata sudjelovale su u ovom događanju. Uz prikaz vatrogasne i spasilačke opreme sudionici su mogli probati vatrogasnu opremu te gasiti požar protupožarnim aparatima.

Uprava Emercoma u Republici Komi održala je tradicionalno društveno događanje. Svaki sudionik mogao je naučiti kako koristiti protupožarni aparat, osobno testirati zaštitnu opremu u različitim opasnim okruženjima, upravljati vatrogasnim vozilom i u rukama držati pravu vatrogasnu mlaznicu. Za najmlađe je organizirano i prigodno natjecanje.

Nastavno osoblje edukativnih ustanova konstantno se obučava iz područja sigurnosti, uz svoje strukovno područje. Ministarstvo za njih organizira radionice u kojima ih se poučava o pravilnoj provedbi evakuacije djece u slučaju požara i drugih nepogoda.

en.mchs.ru

print