RUSIJA: Vatrogasci primili nova vozila u sklopu priprema za Svjetsko nogometno prvenstvo 2018. godine

Od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine u Rusiji se održava Svjetsko nogometno prvenstvo, u kojem će zasluženo sudjelovati i hrvatska nogometna reprezentacija. S obzirom na potrebnu izrazito visoku razinu sigurnosti cijelog događanja, organizatori zasigurno ne mogu mirno spavati. Sastavni dio sustava sigurnosti svakako su i vatrogasne postrojbe, a koje će uoči ovog svjetskog spektakla doživjeti prije svega tehničku modernizaciju.

Ministar Emercoma (ruskog ministarstva za krizna stanja) Vladimir Pučkov predao je proteklog vikenda 20 certifikata za suvremena vatrogasna i spasilačka vozila vatrogascima ruske federalne republike Mordovije. Nova vozila uključuju 9 navalna vozila, dva zapovjedna vozila, jet ski, kao i vozilo za oživljavanje. Nova vozila će se koristiti za osiguravanje sigurnosti tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva 2018., kao i za ublažavanje izvanrednih stanja u Republici.

“Po prvi puta Mordoviji su dostavljeni motocikli, quadovi, specijalizirana vozila za složene požare i kompleksne operacije spašavanja”, rekao je ministar tijekom ceremonije primopredaje na glavnom trgu u Saransku. “Vatrogasnim postrojbama na raspolaganju će biti i roboti te bespilotne letjelice, odnosno najsuvremenija ruska oprema”. Dodao je i kako će se nastaviti isporuka opreme za gašenje požara i spašavanje.
Određene vrste vozila po prvi su puta dostavljene ovoj federalnoj republici, poput su motocikala za gašenje požara i spašavanje PSM F800GS. Ovi bicikli su dizajnirani za trenutačan dolazak djelatnika Ministarstva za krizna stanja na lokaciju događaja u uvjetima složenog prometa. Mogu se koristiti za gašenje manjih požara, neposredne aktivnosti spašavanja i ublažavanja prometnih nezgoda. Motocikl se može koristiti kao zasebna jedinica ili u paru s drugim motocikl, radi provedbe složenijih zadaća. PSM F800GS može ubrzati do 185 km/h.

Ministar se sastao s djelatnim osobljem vatrogastva i odlikovao najistaknutije pojedince. Četvorici djelatnika dodijeljene su medalje za hrabrost, dvojici medalja za zasluge u ublažavanju kriznih stanja, a šestero djelatnika primilo je odličje za požrtvovnost u radu.
Ministar je istovremeno proveo provjeru pripravnosti osoblja odnosno opreme “Vatrogasne i spasilačke postaje broj 1” glede reagiranja na hitne slučajeve. Ovaj odjel štiti sjeveroistočni dio urbane zone Saranska (Oktyabrsky Distrikt), odnosno pokriva 3 gradska kvarta i 10 prigradskih naselja s ukupno više od 110.000 stanovnika. Na području odgovornosti odjela nalazi se 6 lokacija koje će se koristiti tijekom FIFA Svjetskog nogometnog prvenstva 2018. godine. Dva ključna mjesta nalaze se nadomak postaje – stadion Mordovia Arena za 45.000 gledatelja i zračna luka koja će svakodnevno ugostiti zrakoplove a navijačima iz drugih zemalja.
Ministar je vrlo pohvalio održavanje opreme u postaji, razgovarao s vatrogascima o osobitostima stanice i staroj tradiciji vatrogasaca te im poželio “suhe cijevi”.

U nastavku pogledajte nekoliko novih vozila koja će sudjelovati u održavanju sigurnosti na FIFA Svjetskom nogometnom prvenstvu u Rusiji.

Stjepan Kovaček, dipl. ing.
(fotografije: Emercom)

print