Svi bi u vatrogasce, doznajte što vam treba za taj posao i koliko se plaća

No, kako u Hrvatskoj sve mora biti razdvojeno tako postoje i dvije škole pa je jedna od Državne uprave za spašavanje (DUZS) u Zagrebu, a druga je od HVZ-a koja djeluje na području Splita i Rijeke. I u svaku se želi upisati po stotinjak ljudi.

‘Prvo je bila DUZS-ova škola, a tek onda naša, ali nastavni sadržaj je bio takav da nije zahtijevao dolazak u Zagreb. Stoga smo otvorili škole da ih mogu pohađati ljudi u sredinama koje ne gravitiraju Zagrebu. S druge strane, naše škole rade u vatrogasnim društvima i naši polaznici žive s vatrogascima’, pojasnio je Knežević.

Istaknuo je da se znanje vatrogasca ili vatrogasnog tehničara može steći tek ako imate završenu neku trogodišnju ili četverogodišnju školu.

‘Brojka oko dvjesto ljudi je brojka koja se vrti posljednjih nekoliko godina i to je dosta veliki interes’, kazao je Knežević.

No, kad steknu znanje vatrogasca ne završe svi u vatrogasnim postrojbama. Dio njih, pojašnjava Knežević, ode u zaštitarske tvrtke jer su tamo zaštitar i vatrogasac objedinjeni u jedno zanimanje, a dio završi u profesionalnim postrojbama.

‘U Hrvatskoj imamo tri tisuće profesionalnih vatrogasaca. Treba li ih biti više, oko toga se stalno lome koplja. Jedni smatraju da ne treba i da se treba više osloniti na dobrovoljna vatrogasna društva (DVD-ove), drugi opet da treba i da veći gradovi moraju imati profesionalce’, pojašnjava Knežević i dodaje da je prosječna plaća profesionalnog vatrogasca između šest i sedam tisuća kuna, ali da uz to imaju benificirani radni staž, plaća se posebno rad u smjenama i vikendima…

‘Tko je jednom postao vatrogasac, taj nije promijenio posao. Za naše prilike to je pristojna plaća’, smatra Knežević i dodaje da nakon stečenog zvanja vatrogasci mogu napredovati i ososobljavati se za dočasnička zvanja i usavršavati u različitim specijalnostima od bolničara, ronioca pa do djelovanja u RBK kontaminaciji.

Obrazovanje traje oko 800 sati tijekom jedne školske godine, a cijena programa izobrazbe za zanimanje vatrogasac iznosi 6000 kuna dok je za vatrogasnog tehničara 6500 kuna po polazniku.

sim što moraju proći razredbeni postupak polaznici moraju proći i psihologijsko testiranje, provjeru motoričkih sposobnosti, a da bi uopće ušli u obzir moraju znati i plivati.

Što se tiče članova DVD-ova za njih vrijede malo drugačija pravila i oni ne moraju steći zvanje vatrogasca da bi mogli izaći na intervenciju na terenu.

‘Oni ne moraju imati zvanje vatrogasca. Moraju proći tečaj od sedamdesetak sati, ali mnogi od njih i nakon toga žele steći nova znanja i vještine. Da bi mogli biti poslani na intervenciju članovi DVD-a moraju biti punoljetni i moraju proći tečaj. Inače se član DVD-a, odnosno vatrogasne mladeži može postati i sa 12 godina, ali na teren smiju samo punoljetni članovi’, zaključio je Knežević.

tportal.hr

print