Varaždin očekuje katastrofalna poplava: u borbu s vodenom bujicom stiže više od 500 istreniranih operativaca

Varaždinsko područje u slijedeća će tri dana biti poprište katastrofalne poplave protiv koje će se boriti više od pet stotina najboljih europskih operativaca.

Svi su oni vrhunski uvježbani pripadnici Civilne zaštite,  koji će u terenskoj vježbi „Ipa floods – Varaždin 2017.“ pokazati kako se učinkovito i brzo izboriti s katastrofom enormnih razmjera.

Ekipe iz desetak zemalja još su jučer stigle u Varaždin, a među njima je i 50-ak profesionalaca – vatrogasaca, policajaca, medicinara.

Jučer je održana i početna vježba kad s ugroženog područja stigne poziv za pomoć i tko se, kako i zašto odaziva na taj poziv dok dinamična vježba na terenu počinje sutra u Trnovcu Bartolovečkom, Kućanu Ludbreškom te Malom i Velikom Bukovcu. Katastrofalna poplava će se u četvrtak simulirati na Varaždinskom jezeru uz Dravu.

-Scenarij vježbe, postavljen tako da izgleda što realističnije, simulirat će veliku katastrofu koja uključuje teško poplave, čiji će razmjer biti  toliki da će se kroz Mehanizam Unije za civilnu zaštitu zatražiti međunarodna pomoć – najavio je organizator novinarima na jutrošnjem sastanku.

U vježbi će se koristiti najsuvremenija oprema i tehnike,  a sudionici su za nju obučavani punih 30 mjeseci.

regionalni.com

print