Vatrogasci i vojnici su ponos Hrvatske

Profesionalne i dobrovoljne vatrogasne postrojbe udružene u Hrvatsku vatrogasnu zajednicu dobitnici su nagrade Ponos Hrvatske za 2017. godinu. Ovo laskavo priznanje vatrogasci dijele zajedno s pripadnicima Oružanih snaga RH, za izniman doprinos u borbi protiv poplava i požara koji su prošle godine bili katastrofalni. Pri tome su poplavama i požarima najviše bile pogođene Splitsko-dalmatinska, Šibensko-kninska i Zadarska županija.

“U ovoj teškoj sezoni, gdje smo se borili s velikim požarima, možemo biti zadovoljni. Nismo izgubili nijedan ljudski život, niti jedna javna ustanova nije izgorjela. Izgorjelo je nekoliko kuća i strojeva, no u usporedbi s drugim zemljama možemo biti zadovoljni”, rekao je načelnik HVZ-a Željko Popović.

Hrvatski vatrogasci suočili su se s jednom od najgorih požarnih sezona u posljednjih 40 godina. Veliki požar opustošio je okolicu Splita i prijetio paljenjem drugog najvećeg grada u zemlji. Požari su plamtjeli od Istre do Dubrovnika, a Zadar i Nin poharale su i poplave koje su nosile sve pred sobom. Vremenske prilike bile su takve da nije bilo kiše, a na klimu vatrogasci ne mogu utjecati. Šume su gorjele oko 2000 puta. Velik problem gasiteljima zadaju i neobrađena i zarasla polja koje su ljudi napustili i okrenuli se unosnijem ugostiteljstvu i turizmu. Osim toga, policajci su priveli 27 piromana koji su uvelike otežavali posao. Zato su tijekom protupožarne sezone u akcijama sudjelovali vatrogasci iz gotovo svih županija.

Više o nominaciji ovdje

print