Vatrogasna postaja 7: Vatrogasci koji proizvode i štite viski Jack Daniel’s

 

7. studenoga 1996. u destileriji Heaven Hill u Bardstownu u Kentuckyju zapaljeno je 90 000 barela viskija. Požar kojeg su poticali jaki vjetrovi uništio je glavnu destileriju Heaven Hilla i šest dodatnih skladišta. Unatoč činjenici da je nekoliko vatrogasaca pretrpjelo udisanje dima, nisu zabilježene ozbiljnije ozljede.

Ova nesreća promijenila je način na koji tvrtke za destileriju proizvode i skladište žestoko alkoholno piće, naglašavajući potrebu za stalno osiguranom zaštitom od požara na samoj lokaciji odnosno stabilnim sustavom za gašenje požara. U tome leži razlog zašto Vatrogasna postrojba Jack Daniel’s štiti svaku kap ugljenom ublaženog viskija iz Tennesseeja.

Povijest Vatrogasne postrojbe Jack Daniel’s

Destilerija Jack Daniel’s, osnovana 1866. godine u Lynchburgu u državi Tennessee, jedina je destilerija na svijetu koja ima vlastitu vatrogasnu postrojbu. Sama vatrogasna postrojba ustrojena je nakon što je vatrena stihija poharala destileriju 1930. godine. Sedam godina kasnije destilerija je obnovljena i nastavila je s radom, zajedno s potpuno funkcionalnom vatrogasnom postrojbom.

Nazvana po poznatom brendu viskija Jack Daniel’s “Broj 7”, Vatrogasna postaja 7 ima 34 pripadnika koji su ujedno radnici destilerije, odnosno djeluju kao vlastiti dobrovoljni vatrogasci. Zapovjednik Daniel Fred Elliott, zaposlen kao  stručnjak za zaštitu od požara i sigurnost na destileriji, kaže kako članovi rade na raznim radnim mjestima u destileriji, uključujući čak i turističkog vodiča koji skrbi o turistima koji obilaze tvornicu. “Imamo članove koji rade u samoj destileriji, članove koji rade na punjenju i otpremi, zatim one koji rade na preradi i prijemu; imamo ih u svakom odjeljku i u svim skladištima”, rekao je Elliot, koji ovdje radi 14 godina. Postrojba čak ima i listu čekanja za potencijalne nove pripadnike. “Čast mi je biti u vatrogasnoj postrojbi Jack Daniel’s”, dodao je Elliot.

Kako postati pripadnik Vatrogasne postrojbe Jack Daniel’s

Uprava ne iziskuje da radnici postanu pripadnici vatrogasne postrojbe. Umjesto toga, radnici mogu odlučiti biti dijelom vatrogasne postrojbe, štiteći ljude s kojima rade i čuvajući viski koji proizvode. “Oni volontiraju svoje vrijeme i napore”, rekao je Elliott. I, poput tradicionalne vatrogasne postrojbe, postoji postupak za radnike tvornice Jack Daniel’s nakon što se prijave za članstvo u vatrogasnoj postrojbi.

Kandidati prvo moraju popuniti upitnik na četiri stranice. Zatim vatrogasni časnici iz postrojbe pregledavaju odgovore i biraju podnositelje zahtjeva za razgovor. “Dobivate bodove na iskustvo”, objasnio je Elliott. “Vjerovali ili ne, dijelimo nekoliko članova s ​​lokalnom vatrogasnom postrojbom. To je pozitivno, jer dvostruko su osposobljeni.”

Jednom kad je zaposlenik izabran, on prolazi rigoroznu i stalnu obuku. “Ovdje treniramo tjedno. Posjedujemo vlastiti centar za obuku”, rekao je Elliott.

Obuka i oprema vezana uz destilaciju

Postrojba se uvježbava jednako kao i “tradicionalne” postrojbe, uz pojedine dodatke. Svake godine sudjeluje u obuci glede nesreća s opasnim tvarima i zapovijedanja na intervencijama, uz oživljavanje (“CPR”), prvu pomoć i obuku za rad s automatskim defibrilatorom (“AED”) – sve su to elementi predviđeni za ostale postrojbe. Međutim, ova se postrojba usredotočuje i na opasnosti vezane uz destileriju. “Naglašavamo stvari poput suradnje s ostalim vatrogasnim postrojbama, potporu stabilno sustavu za gašenje požara, radu s pjenom, radu sa suhim kemikalijama i zaštiti od izloženosti”, objasnio je Elliot.

Njihovo vježbalište na licu mjesta, zajedno s požarnom kućom i visokim spremnikom, omogućuje vatrogascima da budu osposobljeni i pripreme se za bilo kakvu intervenciju u destileriji. “Također imamo različite vrste konfiguracija skladišta i skladištenja bačvi”, primijetio je Elliott.

 

 

Članovi se okupljaju u svojoj sobi za izvješćivanje kako bi saželi i razmotrili naučene lekcije nakon svakog treninga. “Zaštitu od požara shvaćamo izuzetno ozbiljno”, rekao je Elliott. Oprema za gašenje požara i spašavanje ove postrojbe također je posebno dizajnirana i dimenzionirana za upravljanje gašenjem požara u destileriji. Primjerice,  njihova najnovija vatrogasna autocisterna izrađena je po mjeri i opremljena mlaznicom protoka 6 000 galona u minuti (22 712 litara u minuti, op. a.), što omogućava brzo raspršivanje pjene za suzbijanje požara.

“Neka naša oprema slična je tradicionalnoj vatrogasnoj postrojbi, ali svaki naš komad glavne opreme može se koristiti za rad s pjenom, uz dodatne sustave za rad sa suhim kemikalijama”, rekao je Elliott. “Oni se prije svega grade i koriste za destilerijske objekte, poput skladišta bačvi. Posebni su i svakako malo drugačiji.” No, budući da postrojba djeluje u destileriji, njeni planovi zaštite od požara nisu slični planovima drugih tradicionalnih vatrogasnih postrojbi.

 

 

“Znamo gdje su sve naše opasnosti”

Svaki objekt tvornice Jack Daniel’s, rekao je Elliott, ima plan za hitne slučajeve. Ovi planovi vezani su i uz vatrogasnu opremu postrojbe. “Znamo gdje je svaki potporni ventil za prskalice, svaka zona u zgradi; znamo gdje su sve naše opasnosti; znamo od čega su izgrađeni zidovi u svakom području; vrlo smo posebni i trudimo se biti što je moguće specifičniji, “rekao je Elliott.

Prošle godine postrojba je zabilježila manje od 70 poziva. “Imamo stabilan sustav za gašenje požara i posebne sustave za otkrivanje dima”, rekao je. “Dakle, kada imamo prašnjav, vjetrovit ili vruć dan, većina naših poziva su lažni alarmi i aktiviran sprinkler sustav za gašenje požara.”

Postrojba također ima sporazum o međusobnoj pomoći sa svojim lokalnim vatrogasnim postrojbama, kao i automatsku pomoć domovima za starije i nemoćne osobe na tom području. “Sve što moraju učiniti je nazvati i mi ćemo ih podržati”, rekao je Elliott.

 

 

Uspješan pristup

Elliot je naglasio predanost potrebnu za zaštitu destilerije, napominjući da svi radnici prolaze obuku glede  prepoznavanja opasnosti. “Oni su naše oči i uši na terenu”, rekao je Elliott. “Ako vide nešto što nije u redu, zovu nas.”

Zahvaljujući jedinstvenom sastavu vatrogasne postrojbe i uvijek “budnim” radnicima, postrojenje Jack Daniel’s nije doživjelo požar tijekom svog rada više od 80 godina.

“Ovo je najbolji pristup u okolini, a svi imamo uložen interes glede očuvanja našeg mjesta rada što sigurnijim,” rekao je Elliott.

izvor: firerescue1.com

print