(VIDEO) AUSTRALIJA: Požari bi mogli imati katastrofalne razmjere zbog – pernatih piromana

Australiju su zahvatile rekordne vrućine. Jaka suša izaziva šumske požare, stoga su vatrogasci neprekidno u stanju pripravnosti. Njihove napore bi ugroziti određena vrsta ptica. Takozvane crne lunje (Milvus migrans), lunje zviždare (Haliastur sphenurus) i smeđi sokol (Falco berigora) namjerno podmeću požare kako bi natjerali sitne životinje da izađu na površinu, pokazuje studija objavljena u stručnom časopisu “Journal of Ethnobiology”.

“Vatrene ptice” kljunom ili kandžama podižu sa zemlje tinjajuće ili zapaljene grančice i ispuštaju ih iznad površina koje požar još nije zahvatio. Prastanovnici Australije Aboridžini već 40.000 godina znaju za ovakvo ponašanje ptica, saznaju znanstvenici. Liječnik Phillip Waipuldanya Roberts opisao je ovaj fenomen u autobiografiji još 1964. godine, ali službene institucije u Australiji odbijaju prihvatiti “vatrene ptice” kao faktor rizika.

Pritom su motivi ptica očigledni: žele da namame potencijalni plijen kao što su sitni sisavci i gmizavci. Tamo gdje same podmetnu požar konkurencija nije tako velika kao na mjestima gde se vatra već proširila. Da bi postigle najbolji mogući efekt, ptice se okupljaju u blizini vatre kako bi se zajedno obrušile na zemlju i pokupile upaljene grančice. One navodno nose vreli teret do udaljenosti od jednog kilometra.

Po svemu sudeći, ljudi nisu jedini koji se “igraju vatrom”.

weather.com

print