(VIDEO) Danski grad Aalborg domaćin je 13. Svjetskih igara vatrogasaca 2020. godine

 

Globalni vatrogasni događaj pod nazivom Svjetske igre vatrogasaca biti će održan 2020. godine u danskom Aalborgu. Na nedavno održanim igrama u južnokorejskom gradu Chungju objavljeno je da će upravo ovaj danski grad, u uskoj suradnji sa Službom za pripravnost regije Nordjylland, biti domaćinom najvećeg međunarodnog sportskog vatrogasnog natjecanja s 5.000 sudionika. Biti će to prilika za dobro druženje, kad se vatrogasci iz cijeloga svijeta u kolovozu 2020. godine sastanu u Aalborgu na 13. Svjetskim igrama vatrogasaca – “vatrogasnom ekvivalentu” Olimpijskih igara.

Aalborg je izabran domaćinom najveće međunarodne sportske priredbe za vatrogasce, organizirane kao splet mnogo  različitih sportova, od badmintona do triatlona. Iako se ovdje ne radi isključivo o vježbovnim disciplinama iz područja vatrogasne struke, Diana Sørensen, zamjenica ravnatelja Službe za pripravnost regije Nordjylland, navodi kako ovo događanje može imati pozitivan utjecaj na danske žurne službe – u strukovnom i društvenom pogledu. „Iako je ovo na određeni način potpuno drugačiji oblik susreta, mislim da može pomoći u stvaranju vrijednih odnosa koji jačaju pripravnost zajednice na iznenadne događaje”, kaže Diana Sørensen, koja se također raduje i predstavljanju pripravnosti žurnih službi Danske brojnim gostima. “Interdisciplinarnost i suradnja među sektorima zacijelo je vrlo jedinstvena. Stoga se nadam da ćemo pokazati ono najbolje od danskog sustava pripravnosti. Kako u smislu davanja inspiracije, tako i dokazivanja kako su pripadnici žurnih službi ponosni što su dijelom sustava pripravnosti.”

Veliki događaj koji je ove godine održan u Južnoj Koreji vrlo je vrijedan za grad Aalborg, oduševljeno kaže njegov gradonačelnik Thomas Kastrup-Larsen. „Fantastično je što nam je omogućeno pokazati što Aalborg kao grad  domaćin može ponuditi u okviru prestižnog međunarodnog događaja sa sudionicima iz cijelog svijeta. Svjetske igre vatrogasaca kroz uključivanje velikog broja sudionika povećati će prihode našim hotelima i restoranima. Dakle, postoji dobar razlog za pozitivan pristup činjenici kako je naša želja za domaćinstvom ostvarena”, kaže on.

“Kulturni lonac”

S ambicijama glede sudjelovanja 5.000 sportaša i 1.500 pratećih osoba, Svjetske igre vatrogasaca u Aalborgu nisu samo ambiciozan projekt, već i događaj koji će okupiti vatrogasce doslovno iz cijelog svijeta. Za Aalborg i regiju Nordjylland već dosad je bio dug put prema dobivanja samog statusa domaćina, a sada se pokreće cijeli nihz aktivnosti kako bi se osigurala kvalitetna provedba same manifestacije. Očekuje se da će događaj privući oko 400 sudionika iz SAD-a i 500 iz Azije, dok će druge zemlje i kontinenti također pridonijeti s mnogobrojnim sudionicima.

“Kulturnim loncem” mogla bi se nazvati situacija kada se toliko različitih kultura susretne na velikom sportskom događaju. U okviru Svjetskih igara vatrogasaca sudjeluje toliko mnogo zemalja da je nemoguće izbjeći postojanje velikih razlika. Međutim, iako postoje velike razlike među sudionicima, kako u kulturološkom tako i strukovnom smislu, Diana Sørensen vjeruje da to samo pomaže u jačanju događaja. “Vjerujem i nadam se da će događaj biti od velikog značaja ne samo sustav pripravnosti regije Nordjylland, već i čitave zemlje. Okupljanje pripadnika žurnih službi iz cijelog svijeta može stvoriti inspiraciju, odnosno istodobno predstavljati plodno tlo za naše omasovljenje u većim sredinama”, zaključuje ona.

Želite li pročitati više o Svjetskim igrama vatrogasaca, pogledajte sljedeće linkove:

Svjetske igre vatrogasaca (World Firefighters Games)

Svjetske igre vatrogasaca – Aalborg 2020 (uključuje link za predregistraciju i dobivanje informacija)

 

Kratak video uradak domaćina netom održanih 12. Svjetskih igara vatrogasaca u južnokorejskom gradu Chungju možete pogledati u nastavku.

 

Hi everyone, here is a video from the Chungju Games. Please view and Share with your friends and let them know about Aalborg, Denmark 2020.

Objavljuje World Firefighters Games WA Inc (Governing Body) u Nedjelja, 23. rujna 2018.

 

izvor: danskeberedskaber.dk

print