(VIDEO) LUDBREG: Pokaznom vježbom u OŠ Ludbreg ludbreški vatrogasci priveli kraju “Svibanj – mjesec zaštite od požara”

 

Pokaznom vježbom vatrogasaca na objektu Osnovne škole Ludbreg, privedeno je kraju obilježavanje manifestacije “Svibanj – mjesec zaštite od požara”. U vježbi su sudjelovali i pripadnici JVP Varaždin s uskočnim jastukom, članovi DVD-a Selnik kao statisti te član DVD-a Slokovec kao sudionik u vježbi.

Scenarij vježbe pretpostavio je kako su Grad Ludbreg i okolica pogođeni potresom jačine 7 stupnjeva po Richteru.  Sam potres prouzročio je djelomično urušavanje gornjeg kata osnovne i srednje škole u Ludbregu, što je prouzročilo nemogućnost izvršenja adekvatne evakuacije učenika i osoblja škole. Zapriječeni su glavni evakuacijski putevi na zapadnom dijelu gornjeg kata građevine, dok je u prizemlju došlo do puknuća plinske instalacije te urušavanja stropne konstrukcije na unesrećenu osobu. Istovremeno u trenutku događaja na objektu sportske dvorane zatekli su se radnici na popravljanju krovišta. Usred potresa i urušavanja skele nisu se u mogućnosti samostalno evakuirati te im je potrebna pomoć.

Dolaskom postrojbe na mjesto intervencije pristupa se unutarnjoj navali s dvije grupe te vanjsko štićenje ostalih objekata pomoću monitora za vodu. Grupe unutar objekta pronalaze jednu prikliještenu osobu te ju izbavljaju iz zgrade, dok na katu pronalaze više osoba kojima je onemogućena evakuacija zbog urušavanja dijela zgrade. S vanjske strane se postavlja uskočni jastuk te se tim putem evakuiraju osobe s kata.

Drugi dio vježbe bilo je izbavljanje radnika s krova sportske dvorane pomoću ljestve rastegače. Osoblju osnovne škole i učenicima pokazano je kako se rukuje aparatom za početno gašenje, nakon čega su se i oni sami okušali u gašenju.

Ovim putem se zahvaljujemo svim učesnicima vježbe na uloženom trudu i vremenu.

U nastavku pogledajte prigodan video sa spomenute vježbe.

Zapovjedništvo DVD-a Ludbreg

print