(VIDEO) Nizozemski vatrogasci natječu se u najpoznatijem svjetskom reliju Dakar

Vatrogastvo predstavlja jednu veliku obitelj, ne samo unutar pojedine vatrogasne postrojbe, već i na globalnoj razini. To je doživio i nizozemski vatrogasni tim, sudjelujući prošle godine na reliju Dakar u Južnoj Americi, kao i svi koji su pratili njihove nastupe putem medija. Svjedočio je tome vatrogasac Frans Bakx (36) iz Prinsenbeeka, ostavši toliko impresioniran međunarodnom kolegijalnošću i entuzijazmom da za tjedan dana odnosno 6. siječnja kreće u novu avanturu sa svojom ekipom pod nazivom “Firemen Dakar Team“, pri čemu je početak organiziran u peruanskoj Limi.

,,Pustolovina, okoliš i timski rad. Ovo će biti iskustvo koje neću zaboraviti do kraja života. Dva dječačka snova spojena su u jednu cjelinu – vatrogastvo i reli Dakar. Reli okuplja doista razna vozila, no samo će jedno biti nadaleko prepoznatljivo, s vatrogasnim obilježjima.”

Kolege iz vatrogasnog Dakar tima prošle su se godine po prvi puta natjecale u ovom reliju, koristeći logo „Vatrogasci bez granica”, odnosno naziv organizacije koja pomaže vatrogascima u siromašnim područjima putem donacija opreme i obukom, objašnjava on. “To je privuklo veliku pozornost. Društvene mreže pratile su naš napredak u stopu, a u gotovo svakom pozdravljalo nas je mnoštvo, predvođeno kolegama iz lokalne vatrogasne postrojbe, koji su nas primili kao heroje.” Nakon prolaska ciljem, Bakx i kolege ponudili su Raphu van den Elshoutu iz Zevenbergena i Philipu Harmsenu iz Baarle-Nassau da se pridruže sljedećoj utrci kao dio servisnog tima.

.

.
Sva trojica su vatrogasni časnici i međusobno se znaju temeljem regionalne suradnje u području Sigurnosne regije središnjeg i zapadnog Brabanta. Uz kvalitetnu tehničku podršku, tim za utrku u ovom se trenutku može potpuno koncentrirati na utrku. Oni su intenzivno surađivali u posljednjih pet mjeseci i sigurni su da će uspjeti tijekom utrke. “To je najteži reli na svijetu, koji zahtijeva najviše  od čovjeka i stroja. No, znamo što treba raditi u timu, kako se suprotstaviti neuspjehu, biti otporni na stres i razmišljati u smislu rješenja za svaki problem.”

Od ljeta sam sve slobodno vrijeme proveo u potrazi za sponzorima i izgradnji vozila za potporu koje uključuje kompresor, generator, alate i pričuvne dijelove. Samo vozilo za potporu ponajviše su pomogli opremiti sponzori iz tvrtke Zunderts. Vozilo za samu utrku je 10-tonski rally kamionom marke DAF snage 850 KS. Servisni tim će putovati malo lakšim stazama, no ipak na visinama višim od 4000 metara, a vremena za zajedničke trenutke biti će sasvim dovoljno.

.

Servisno vozilo za potporu

.
“Firemen Dakar Team” ima još jedan vrlo dobar razlog za utrku. U Peruu, ekipa će donirati potpuno opremljenu vatrogasnu autocisternu lokalnoj vatrogasnoj postrojbi, dok će u Boliviji donirati hidraulične alate za spašavanje u tehničkim intervencijama, uz brzu obuku na licu mjesta.

Sva vozila i oprema spremni su za plovidbu brodom. Odlaze na prvi dan nove godine. Dana 6. siječnja će sudionici kreću s natjecanjem, startavši u Limi, zatim prelaze kroz pustinju Ica i planinski lanac Ande, dolaze u La Paz u Boliviji i nastavljaju kopnom po velikoj slanoj pustinji, Salar de Uyuni. Nakon putovanja dugog gotovo 9000 kilometara, 45 kamiona koji se utrkuju morati će stići u grad Córdoba u Argentini 20. siječnja, putujući po “neprijateljskom” terenu s temperaturama koje variraju od -10 do 45 stupnjeva Celzijusa. No, vatrogasci znaju što rade: izazov, uzbuđenje i ne manje važno – entuzijazam kolega u Južnoj Americi. ,,Ljudi s istim poslom, istim ciljem i puno druženja. Upravo to čini ovu priču toliko lijepom.

..

Za više informacija o ovom vatrogasnom avanturističkom poduhvatu, kao i praćenje napretka samog tima, možete posjetiti službenu Facebook stranicu tima ili www.firemendakarteam.nl.

print