SAD: Vojni zrakoplovi opremljeni IC-senzorima pozvani u borbu protiv požara na američkom Zapadu

Dva vojna zrakoplova pomažu u otkrivanju i mapiranju požara raslinja na američkom Zapadu. Nacionalni centar za istraživanje požara u gradu Boise, savezna država Idaho, javio je kako će ova sastavnica Nacionalne Zračne Garde svoje sjedište imati u istočnom dijelu savezne države Washington i zapadnom Oregonu.

Dužnosnici ističu kako su zrakoplovi pogonjeni pomoću dva motora s propelerima te opremljeni infracrvenim senzorima, koji mogu mapirati požare raslinja i dati kvalitetne informacije voditeljima intervencija na tlu, odnosno pomoći pri donošenju strateških odluka.

Nacionalni dužnosnici sredinom mjeseca kolovoza podigli su razinu pripravnosti na požare do najviše moguće, a što otvara mogućnost uključivanja vojske. Pritom je istaknuti kako oko 50 velikih šumskih požara gori na području osam zapadnih saveznih država odnosno oko 1200 kvadratnih kilometara.

Dan Buckley iz Nacionalne međuresorne koordinacijske grupe, koja između ostalog razmješta nacionalne resurse za gašelje požara raslinja, izjavio je kako će spomenuti vojni zrakoplovi pomoći u razmještaju vatrogasaca na terenu.

firerescue1.com

print